ГДБОП разкри 98 „финансови мулета“ по време на международна операция

Снимка: Infomreja.bg

Международната операция е проведена на територията на 26 държави

В периода 15 септември – 30 ноември Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Прокуратурата на Р България и Асоциацията на банките в България участваха в международната операция ЕММА 6 („Европейска седмица, посветена на превенция и провеждане на арести на „финансови мулета“). Организатори на кампанията са Европейският център за борба с киберпрестъпления при Европол и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст, партньор е Европейската банкова асоциация, Интерпол и Western Union. 

Международната операция за предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в интернет, осъществявани чрез „финансови мулета“, е проведена на територията на 26 държави – Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария, Словения, Словакия, Обединено Кралство и САЩ.  Установени са 4031 „финансови мулета“ и 227 души, които са ги набирали, арестувани са 422 души, инициираните разследвания са 1529. Повече от 500 банки и небанкови финансови институции са помогнали за докладването на повече от 4900 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 33.5 милиона евро.

От страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 98 „финансови мулета“ и са установени 100 неправомерни транзакции на обща стойност 2 491 827  евро, като са предотвратени щети в размер на повече от 13 милиона евро.

Действията, реализирани в периода 15 септември – 30 ноември, са част от оперативния план за действие за 2020 г. в подприоритетна област „Кибератаки“, в рамките на политическия цикъл на ЕС за борба с тежката и международна организирана  престъпност (ЕМРАСТ).  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK