Съдят мъж, извършвал измами под чужда самоличност

Снимка: Infomreja.bg

По време на две измами той се представял под чужда самоличност

26-годишният Радостин Р. е предаден на съд от Районната прокуратура във Варна за извършена измама като продължавано престъпление по член 209, ал. 1 от НК. По време на двете измами той се представял под чужда самоличност и така успял да възбуди и поддържа заблуждение у варненец, че ще му достави два автомобила от Италия. Имотната вреда, причинена от подсъдимия, е в размер на 500 евро.

Радостин познавал лицето Митко В. и разполагал с копие от личната му карта, след като му продал автомобил. На 30 октомври 2018 г. 26-годишният Радостин  създал фалшив профил във фейсбук на името на Митко, чрез който пуснал обява за продажба на лек автомобил „Фолксваген голф 5“. Нищо неподозиращият кандидат-купувач прочел обявата във фейсбук, провел комуникация с продавача и се уговорили колата да бъде доставена във Варна. Радостин се представял като Митко и поискал сумата от 250 евро за транспортирането на колата до Варна. Сумата трябвало да бъде преведена чрез системата Money Gram на истинското му име, като обяснил, че това е човекът, който ще изпълни доставката.

Радостин не притежавал такава кола, нито имал намерението да изпълни подобна доставка. След като парите били преведени в Италия, където подсъдимият живеел, Радостин веднага ги изтеглил.  Същия ден пострадалият варненец видял във фалшивия профил на Митко друга обява за продажба на мерцедес. Превел още 250 евро за доставката на мерцедеса от Италия до Варна.

Вечерта на 30 октомври потърпевшият варненец прочел коментари във фейсбук, че обявите за продажба на коли в профила на Митко В. са фалшиви. Свързал се с Радостин, попитал го дали е измамен. Повече обаче не успял да се свърже с него на посочения телефон. Варненецът опитал да блокира двете трансакции, но от Money Gram му отговорили, че парите вече са изтеглени в Италия.

След жалба на пострадалия било образувано досъдебното производство. Радостин Р. бил привлечен като обвиняем за извършена измама като продължавано престъпление. Установено било, че той вече е осъден за измами от Районния съд в Нова Загора и Кюстендил.

Предстои делото срещу 26-годишният подсъдим да бъде насрочено за разглеждане във Варненския  районен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK