ГДБОП разби 7-членна група от Благоевградско за иманярство и трафик на културни ценности

снимки: МВР

Операцията е реализирана на територията на Благоевград. На един от адресите е открита нелегална работилница за производство и ремонт на металотърсачи. Иззети са много антични предмети, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Специализираната операция е проведена вчера от служители на сектор „Трафик на културните ценности” – ГДБОП заедно с колегите им от Благоевград и полицаи от областната дирекция, под наблюдението на Окръжната прокуратура в Благоевград. Тя била насочена срещу организирана седемчленна група, извършвала „иманярски” разкопки, търгувала и трафикирала движими предмети с историческа стойност.

В рамките на акцията са претърсени осем адреса на територията на селата Слащен, Брезница и Буково, където са открити и иззети над 450 накити, пръстени, гривни, фибули и апликации, носещи историческата памет на древни цивилизации, над 20 антични керамични съда и фрагменти от тях, два цели антични стъклени съда.

В един от имотите антимафиотите попаднали на нелегална работилница за производство и ремонт на металотърсачи. Оттам са иззети над 40 платки и антени за уредите, 3 готови металотърсача, специализирана техника и документация за производството им.

Задържани са седмина членове на организираната група, занимавала се с иманярство, търговия и трафик на културни ценности. Всички те са жители на благоевградските села, двама от тях са криминално проявени.

Работата по документирането на случая продължава.

 

КОМЕНТАРИ

097821:18 - 26.11.2011
Никога защото си е тефхен човек
097713:01 - 26.11.2011
Кога ще закопчате ГЛАВНИЯ ИМАНЯР И ГРОБАР Димитър Самарджиев от Сатовча и неговите ученици от Кочан?
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK