Три кюстендилски НПО номинират Николай Падалски за „Будител на 2019 г.“! Акцията „Спаси книга“ с мащабни размери

Снимки: Личен архив

Тази уникална инициатива – Акция „Спаси книга!“, е само на няколко месеца, а вече придоби смайващи размери. Русенецът Николай Падалски, който сега живее в Разград, я поде, след като видял във фейсбук снимка на натрупани край контейнер за смет купчини книги. Той призова всеки, който има ненужни книги и иска да се освободи от тях, да му ги изпраща по куриерска фирма за негова сметка.

За кратко време към него започнаха да пристигат книги от цялата страна. Той започна да ги снима, да ги качва в профила си в социалната мрежа и после да ги изпраща безплатно на всеки, който пожелае някое от заглавията. Получателят трябва да плати само за куриерската доставка. Инициативата придоби неочаквано големи размери, Н. Падалски започна да търси доброволци да снимат книгите, намериха се и дарители на библиотечни рафтове, после се появи и фейсбук страницата “Акция „Спаси книга!“ . В нея всекидневно се качват снимки на стотици книги и стотици книги започнаха да пътуват всеки ден в различни посоки, включително и към чужбина.

Странно и тъжно е да гледа човек тези снимки и да си мисли как са се оказали ненужни издания на световна и българска литературна класика, на художествена и научна литература на различни езици, на ноти, художествени албуми, списания, грамофонни плочи…Това, което беше гордост за всеки български дом и което сега безцеремонно заминава на бунището.

Акцията  „Спаси книга!“ наистина придоби мащабите на мисия – да бъде съхранена духовната памет, в епохата на дигиталната информация да намерим отново място в домовете и в сърцата си за печатната книга. От 22 български населени места доброволци вече са заявили готовността си да сътрудничат на инициативата и да съдействат за спасяването на обречените на забрава и изхвърляне книги, които биха могли да намерят своите нови читатели.

НЧ „Асклепион 1998“, фондация „Модус Вивенди БГ“ и сдружение „Майчина любов“, на които председател е Виолета Атанасова, ще се включат активно в инициативата на територията на град Кюстендил и в близко време ще започнат събирането на книги в офиса на една от организациите, като графикът за това ще бъде своевременно съобщен.

Трите НПО-та ще следят отблизо развитието на акцията „Спаси книга“, ще я популяризират и подпомагат.

Подготвят и подготвят официално предложение Николай Падалски да бъде удостоен със званието „Будител на годината“. Това е името на националната кампания на програма „Христо Ботев“ на БНР за признание към българите с най-голям принос през съответната година за духовното пробуждане на българите.

Обявяването на името на удостоения с почетното звание става в навечерието на Деня на народните будители.

За 2018 година Будител на годината стана кюстендилецът Румен Манов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK