Гардиън: Турция свали руския самолет само за 17 секунди

Снимка: БГНЕС

Турция е свалила руския самолет само след 17 секунди в нейното въздушно пространство. Това пише коментаторът Марк Галеоти в статия за в. „Гардиън“, според която летателният апарат не е извършвал никакви враждебни действия спрямо Турция.

„Това че турците са свалили изтребителя и са го направили само в рамките на 17 секунди – и като се има предвид, че турският премиер Реджеп Ердоган сам заяви, че е дал заповедта за това, предполага, че те са чакали руският самолет да дойде достатъчно близо до турското въздушно пространство като целта им е била да изпратят политическо послание“, се казва в статията.

Навлизанията във въздушното пространство на различни държави се случва относително често и обичайно нарушителите се предупреждават и се принуждават да напуснат територията или да кацнат. Вчера стана ясно, че Москва ще отговори на свалянето на руския самолет с икономически санкции, които трябва да станат ясни до няколко дни.

Решението на властите в Москва дойде, след като външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу категорично отхвърли възможността Анкара да се извини за инцидента. „Няма нужда да се извиняваме, при положение, че сме прави“, твърди министърът.

Президентът Реджеп Ердоган от своя страна заяви, че при бъдещо нарушение на въздушното пространство Турция ще реагира по същия начин, както в ситуацията с руския Су-24. „Турция, която има многопластови отношения с Русия, няма причина да нанася удар без границите й да бъдат нарушавани. Ние си сътрудничим и сме солидарни, но в условията на това сътрудничество няма място за заплахи. Това ни разстрои. Ние взехме мерки по съображения за сигурността. Ако същото нарушение стане днес, ние ще отвърнем по същия начин“, каза той.

Държавният глава твърди, че Турция не иска ново напрежение в региона, но „ние ще продължим да поддържаме умерената опозиция, която се бори с режима на Асад“. На фона на това изказване малко странен остава фактът, че Анкара е купувала петрол от терористите от „Ислямска държава“. /БГНЕС/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK