"Гардиън": Меган и Хари срещу институцията - красивата приказка, станала свирепа

Снимка: НОВА

Интервюто на херцозите продължава да бъде обсъждана тема в европейския и американския печат

Интервюто на Меган Маркъл и съпруга й - британският принц Хари, продължава да бъде обсъждана тема в европейския и американския печат.

Докато лондонският в. "Таймс" съобщава в заглавие, че "Кралицата нарушава мълчанието си за расистките твърдения на Меган", а в подзаглавие отбелязва, че спомените (за казаното) може и да се различават, но на въпроса се гледа сериозно, заглавие на в. "Гардиън" гласи: "Меган и Хари срещу "институцията: поредна красива приказка, която се превърна в свирепа".

Авторката на "Гардиън" пише, че вероятно последната истина за кралското семейство, за която някои не посмяват да говорят, е собствената им обсебеност от него. В историята има много прецеденти в тази посока. Противно на бомбастичния начин, по който това често се обсъжда, хората много харесваха кризата с абдикирането на Едуард Осми и брака му с разведената американка Уолис Симпсън, смята авторката. Цялата тази драма с отказа от трона даде на хората малко разведряване в иначе потискащи времена. Някои дори смятат, че това е било наслада за всички и че рядко е имало събитие, довело до такъв всеобщ възторг и толкова малко болка.

От шокиращата смърт на крал Джордж Шести също беше извлечена наслада, се посочва в материала на "Гардиън", който се позовава и на дневници от онова време. Това, което хората наистина искат, е силен драматизъм, истинска бъркотия, гротескни злодеи и страна, която да защитават. Случващото се сега със сигурност е такова събитие, посочва "Гардиън".

В друг аналитичен материал "Гардиън" пише, че както Меган е научила, монархията все още е изградена върху продължаването на рода, благородното потекло и кастата. Авторът припомня как преди три години, когато Меган за пръв път била официално свързана с Хари, отначало тя изглеждала като поредната булка в европейски кралски двор. Но след това таблоиди гръмко съобщиха, че тя идва "направо от Комптън" и настървено се задълбочиха върху произхода на майка й, свързан с робството. Тогава става ясно, че Меган не може да бъде третирана просто като кралска булка. И най-малкото предположение за черни гени, които се вливат в кръвообращението на династията Сакс-Кобург-Уиндзор беше равнозначно на разпадане на тази и без това вече крехка държава, изтъква авторът.

Меган се превърна в призрака на масата, неканена фигура, която напомня за неспособността на тази страна да пристъпи в модерния свят, където жените имат собствено мнение и желания, където старата кастова система е демонтирана.

"Вашингтон пост" от своя страна коментира, че "Кралската сага е огледало на Америка". Вестникът пише, че американската аудитория е втрещена от твърденията срещу британския кралски двор за отхвърляне и расизъм след интервюто на Меган и Хари. Но ако се вгледаме през океана, както правим, за да видим другия бряг на езеро, може да видим себе си. Нека не се преструваме, че САЩ са се отървали от щамовете на вируса, наречен расизъм. Ние гледаме себе си в интервюто на Опра Уинфри, смята авторът на "Вашингтон пост".

Той припомня, че съпружеските двойки от различни раси сега са факт в САЩ и над 17 процента от младоженците в страната имат за съпруг/а човек от друга раса. Това е увеличение от едва 3 на сто през 1967 г., годината, в която Върховният съд легализира такива бракове. И ако през 1990 г. 63 процента от нечернокожите пълнолетни са се противопоставяли техен близък роднина да се ожени за чернокож, през 2020 г. този процент е спаднал до 14.

"Долу британската монархия!" е озаглавен анализ в "Ню Йорк таймс". В подзаглавието авторът изтъква, че държава, която през 2021 г. все още има монархия, доказва наличието на унизителна липса на революционен здрав разум. Какво е монархията, ако не дълбоко почитане на неравенството, пита риторично авторът на "Ню Йорк таймс".

На повече от 60 милиона души, мнозина от които живеят в бедност, е вменено да възхвляват, а не да ненавиждат тази картина на разточителство. Казано им е да са щастливи, че някои друг има мечтан живот, дори да не е техният, и да живеят вместо това в сапунена опера с кралски действащи лица, вместо да изискват равенство за всички.

И изглежда, че този план работи, пише "Ню Йорк таймс" - повече от четирима на всеки петима пълнолетни британци имат положително отношение към кралицата. Привлекателността на луксозните шапки е трудно да бъде преодоляна, коментира изданието.

Френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо" е много по-краен в оценката си. Той е посветил на темата водещата си карикатура. На първа страница изданието задава въпроса "Защо Меган напусна Бъкингамския дворец?". Рисунката дава отговор. Тя представлява просната по очи на земята Меган Маркъл, притисната с коляно от облечена в сигнално жълто кралица Елизабет. Кралицата прилага хватката, с която миналата година американски полицай задуши афроамериканеца Джордж Флойд. Въпреки натиска, Меган успява да отговори: "Защото повече не мога да дишам"./ Нова телевизия 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK