Гоце Делчев сред малкото общини с изцяло нов електрически автомобил

Снимки: Община Гоце Делчев

Кметът Владимир Москов получи ключовете на изцяло електрически автомобил Рено KANGOO ZE.

Това е първият изцяло електрически ван масово производство с автономен пробег от 270 км, 4+1 места и товарен обем до 4,6 м3.

Оборудван е с новата 33-киловатова литиево-йонна батерия. Гаранцията на батерията и на автомобила е по 5 години. С новата придобивка, община Гоце Делчев се нарежда сред малкото общини в България, които разполагат с електромобил.

Електромобилът е закупен от Община Гоце Делчев по Програмата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд. Фондът отпуска 20 000 лева субсидия за всеки закупен електромобил, останалата част се финансира от общинския бюджет, за което е взето решение на Общински съвет-Гоце Делчев. 

Елктромобилът ще се ползва от Домашен социален патронаж – за разнос на храната на над 400 потребители – хора в неравностойно положение, както и от общинската администрация. 

Общината планира да изгради зарядна станция за електромобили, която станция да се ползва както за зареждане на електромобила, така също и от туристи и посетители на Гоце Делчев.

Целта е да се насърчи използването на електромобили като превозни средства щадящи околната среда. Изцяло електрическите автомобили се характеризират с нулеви емисии на въглероден двуокис и прахови частици. В същото време разходите за електроенергия за изминаване на 100 км са в рамките на около 2,30 – 2,70 лева.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK