Галерията в Кюстендил организира юбилейна изложба, посветена на Драган Лозенски

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил организира юбилейна изложба, посветена на 110 години от рождението на големия български скулптор и общественик Драган Лозенски.

Екипът на културното звено отправя своята покана към всички ценители на стойностното изкуство да бъдат част от предстоящото събитие. То ще се състои на 04.05.2016 г., от 18.00 ч.

„В днешните изключителни времена да можете да създадете един музей и една картинна галерия – това е проява на българския дух. Само такъв народ, с такъв дух могат да живеят и ще преживеят въпреки превратностите на съдбата.” (Тома поп Върбанов от Министерството на образованието).

В резултат от дейността си като заместник-председател на секция „Китай” към Комитета за култура на НРБ Драган Лозенски е известен и с друго свое дело – той събира колекция от творби на изтъкнати китайски художници и активно съдейства за културния обмен между двете страни.

Един от акцентите в изложбата ще бъде именно тази колекция, която той подарява на Галерията през 1985 г.

Роден е през 1906 г. в гр. Кюстендил. Завършва Художествена академия в София през 1930 г., специалност „Скулптура” при проф. Марин Василев.

През 1945 – 1950 г. е главен инспектор в Министерството на народната просвета.

След 1944 г. Драган Лозенски развива широка обществена и просветна дейност.

Допринася много за методичното изграждане на изобразителното изкуство като учебен предмет.

Автор е на повече от 150 статии и студии, учебници и книги. Основател е на първото Художествено училище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK