Ангелов: Резултатите, които постигнахме, са повод за гордост

Снимка: МЗ

Министър Ангелов обясни, че се очаква ваксинирането във Фаза 1 в целия Район 3

„От 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса 43 резултата вече са ясни. 8 доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. От пробите една е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко са от Военномедицинска академия, а останалите - от частни лаборатории". Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна. Той уточни, че новият щам се повлиява от ваксините, както и че при пациенти, при които е установен, се прилага същото лечение, познато до момента.

В отговор на журналистически въпрос за евентуална актуализация на мерките във връзка с установяването на новия щам у нас, министър Ангелов подчерта: „Резултатите, които постигнахме, са повод за гордост. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието - с учениците в началните класове, с детските градини и яслите. Сега ще се се концентрираме в секторите култура и спорт. Ще наблюдаваме тенденцията в рамките на 14 дни, за да можем да предприемем следващите стъпки". „Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше,“ беше обнадежден проф. Ангелов и допълни, че всички дискусии, които текат в публичното пространство на различни браншове, го радват. Това означава, че разговорите за недостатъчно линейки, за недостатъчен брой легла, за забавени пациенти, са останали в миналото, а това е успех.

„Не очаквайте от мен решения под натиск. Доказал съм две неща. Първо, че съм последователен в думите и действията си, и второ, че всичко, което сме казали, се е случило“, беше категоричен здравният министър по отношение на информацията, че на 1-ви февруари заведенията ще отворят врати в знак на протест.

Проф. Ангелов заяви, че разговорите с организациите от бранша ще продължат. "Следваме ясен план, като целта е заедно да преминем възможно най-леко през кризата. Резултатите показват, че до момента решенията са били правилни", коментира още Ангелов.

Пред медиите министърът изказа удовлетворение от проведената по-рано днес среща с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра, както и с директорите на регионалните управления на образованието и дирекциите по социално подпомагане.

Като положителна той определи тенденцията за увеличаване броя на желаещите да се ваксинират от системата на образованието. „Изходното число на учителите и непедагогическия персонал, с което започнахме, беше 21 %, а сега то достига дори над 30%. Същата тенденция се наблюдава и в системата на социалното подпомагане при ползвателите на социални услуги в домовете за възрастни хора.“

Министър Ангелов обясни, че се очаква ваксинирането във Фаза 1 в целия Район 3 от ваксинационния план да приключи към края на настоящия месец януари, а Фаза 2 ще започне най-късно в началото на февруари. Здравният министър успокои, че всички необходими количества ваксини са осигурени, както са налични и дозите за предстоящата реимунизация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK