Габриел: Ще продължим да отстояваме интересите на родните земеделци

снимки: Пресцентър ГЕРБ

Десетки селскостопански производители и животновъди от община Разлог се събраха на дискусия с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. На срещата присъстваха кандидатите за народни представители от ГЕРБ Георги Андонов и Любен Татарски, както и общинският координатор на ПП ГЕРБ в Разлог д-р Мария Копанарова.

Темата за бъдещето на земеделието е особено актуална, тъй като в момента се провеждат преговорите между Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент относно реформата на новата Обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2014-2020 година. През март Европейският парламент даде своя вот по реформата, като защити една по-справедлива, опростена и достигаща до малките селскостопански производители политика.

„Трябва да продължим да отстояваме българските интереси и да бъдем единни. Постигнахме много, въпреки че беше трудно”, заяви евродепутатът Мария Габриел.

Тя очерта предложенията на Европейския парламент така, както бяха гласувани през март. Успех за България е гласуваното от ЕП предложение за 30% увеличение на директните плащания. Друг важен за българските селскостопански производители факт е възможността страните-членки да предоставят до 15% от националния си пакет директни плащания на сектори, които са с икономическа и социална насоченост. Сред тях са тютюнопроизводството, животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството.

Друго положително за България решение е възможността за по-голяма гъвкавост между двата стълба – 10% от средствата по Втори стълб /развитие на селските райони/ да могат да бъдат прехвърляни в Първи стълб /директните плащания/.

По отношение на т.нар. „озеленяване”, евродепутатът Мария Габриел информира, че то ще се извършва също при по-гъвкави условия. Диверсификацията на културите например ще се извършва при обработваема земя от 10 до 30 хектара с най-малко две различни култури, като нито едната не трябва да покрива повече от 80% от площта. При повече от 30 хектара културите ще са минимум три, като основната не покрива повече от 75%, а двете основни заедно - не повече от 95% от площта. Промяна ще има и при приоритетните екологични площи, които ще важат за стопанства над 10 хектара и ще бъдат 3% от площта до 2016 г., 5% от 2016 г., след което въз основа на анализ на ЕК могат да бъдат увеличени до 7% за 2018 г.

„Не беше никак лесно, но първо в Комисията по земеделие, после преди гласуването в пленарна зала, успяхме със солидни аргументи да привлечем вниманието и да се борим за интересите на българските селскостопански производители. Очакваме резултатите от тристранните преговори да станат ясни през юни.  Институциите трябва да постигнат съгласие, за да влезе в сила новата законодателна рамка”, заяви Мария Габриел.

Присъстващите на срещата земеделски производители се включиха активно в дискусията, поставяйки редица въпроси. Ключовите сред тях бяха свързани с пасищата, животновъдството, поземлените отношения. Дискутирани бяха и въпросите за селектираните породи животни, замерванията на земеделски земи, застъпването на граници.

 

снимки: Пресцентър ГЕРБ
снимки: Пресцентър ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK