Г. Спахиев и М. Воденичарова от Хаджидимово – сред участниците в конференция на Фондация "Българска памет"

Снимки: СУ-Хаджидимово

В младежката конференция участваха 100 младежи от Югозападна България

В петък приключи младежката конференция „Приносът на младите хора за преодоляване на предизвикателствата от дигиталната трансформация на пазара на труда в XXI век”, организирана от Фондация „Българска памет“.

В нея взеха се включиха 100 участници на възраст между 15 и 30 г. от Югозападния регион на Република България.

Единадесетокласниците Милка Воденичарова и Георги Спахиев от Хаджидимово също бяха измежду одобрените за участие.

Основна цел на събитието е, чрез структурен диалог между младите хора и отговорните за младежката политика, да се намерят потенциални решения на предизвикателствата на пазара на труда, свързани с т.нар. „Индустрия 4.0“ – дигитализацията и автоматизацията на икономиката в ХХI век.

Конференцията се проведе в изпълнение на проект по програма Еразъм+ и бе реализирана от 1 до 3 юли 2020 г. в Националния учебен център на Българския червен кръст – гр. София. Официално бе открита от д-р Моника Панайотова - член на Консултативния съвет на Фондация „Българска памет“.

Гостите, уважили събитието, бяха: Милена Дамянова - председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно Събрание на Република България, Петьо Кънев - изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Ботьо Ботев – общински съветник в Столичния общински съвет, председател на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба и заместник-председател на Комисията по икономика и собственост, доц. д-р Светла Бонева – главен секретар на Факултет „Международна икономика и политика“, Университет за национално и световно стопанство (УНСС-София); председател на Обществения съвет към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, Любомир Дренски – старши експерт в дирекция “Младежки политики”, Министерство на младежта и спорта.

В рамките на проекта младежката конференция „Приносът на младите хора за преодоляване на предизвикателствата от дигиталната трансформация на пазара на труда в XXI век”, финансиран по програма „Еразъм +”, Ключова дейност 3 „Подкрепа за реформиране на политиките“, младите участници имаха възможност в рамките на три дни от събитието да проведат младежки диалог с представители на национални и местни институции, да участват в симулации на междуведомствени работни групи, обществени обсъждания и Министерски съвет, както и да проведат сесии за ефективна комуникация и редица интерактивни игри.

Двамата ученици на СУ „Никола Вапцаров“ – Милка и Георги, споделиха, че най-интересно за тях се е оказало груповото симулационно упражнение: “Заседание на Министерския съвет“, в което участниците са влезли в ролята на министри, премиер и вицепремиери, представяли и гласували тематични становища, които ще залегнат по-късно в Справочник за кариерно ориентиране в професиите на бъдещето. 

След усърдната си работа в рамките на обмена младежите получиха сертификат за участие и сертификат Youth Pass.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK