Експерти представиха в ЮЗУ „Неофит Рилски“ рисковете за децата в интернет

Доц. д-р Стоян Везенков открива срещата, снимки: ЮЗУ "Неофит Рилски"

В Аулата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе лекция-дискусия на тема „Децата онлайн – рискове и опасности“.

Лектори на срещата бяха Георги Апостолов – координатор на Националния център за безопасен интернет, Деян Благоев и Веселина Таскова – специалисти по онлайн защита на деца, Радиона Никова – представител на Държавната агенция за закрила на детето, и д-р Ирина Китова – преподавател във Факултета по изкуствата.

Те представиха пред препълнена зала от студенти, ученици, преподаватели, учители и родители последните тенденции в онлайн опасностите. Сред гостите бяха и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград, Христина Шопова, началникът на отдел „Образование“ в Община Благоевград - Симона Митова, както и директори на общински училища.

Срещата бе открита от декана на Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“, доц. д-р Стоян Везенков, който подчерта, че това е началото на много срещи и обучения, които да повишат обществената осведоменост по темите, свързани с опасностите онлайн.

Координаторът на Националния център за безопасен интернет, Георги Апостолов, отбеляза, че центърът съществува от 12 години и е член на европейската мрежа от 30 центъра за безопасен интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която обединява 45 държави.

Центърът, чиято цел е защита на децата в интернет, работи в сътрудничество с отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП – МВР и Интерпол. Апостолов представи пред аудиторията рисковете за децата в интернет.

Според статистиката 50% от децата в България са в интернет преди да навършат 7 години. Експертът подчерта, че първият риск за едно дете са неговите родители, които публикуват снимки и видео на децата си в интернет. Според него често децата и родителите не осъзнават риска от това, че качвайки снимки с неподходящо съдържание, децата могат да станат жертва на тормоз или интерес от страна на недоброжелателни хора (педофили).

Втората опасност според Апостолов са „умните“ играчки, той посъветва родителите да бъдат внимателни със смарт часовниците и говорещите играчки. Сред опасностите за децата в интернет са и онлайн порнографията, онлайн педофилията, съдържанието с насилие, секстингът и онлайн тормозът.

„Онлайн тормозът е най-разпространен сред децата. Около 25% от децата казват, че са били подложени през последните 12 месеца на един или друг тормоз. Около 18-19% от децата признават, че са тормозили свои връстници“, каза Апостолов.

Лекторът засегна и темата за пристрастяването към интернет, което изглежда като очевидно и често срещано явление сред децата и тийнейджърите, тъй като те прекарват все повече време онлайн и ползват все повече устройства за тази цел. Това твърдение обаче не е съвсем вярно. Според Георги Апостолов „Компютърната зависимост“ е по-скоро мит, отколкото реална опасност за подрастващите.

Специалистът по онлайн защита на деца, Деян Благоев, даде практически съвети за това как родителите да посрещнат предизвикателствата на интернет. Той отбеляза, че е изключително важно родителят да знае какво прави детето му в интернет, с кого и как общува. За тази цел е необходимо родителят да изгради по-голяма близост и доверие с детето си и във виртуалния свят.

Благоев представи пред аудиторията и няколко от програмите за родителски контрол, които са средство за предпазване на децата от рисковете и опасностите, които крие интернет. Едно от приложенията, което родителите могат да използват е „Protect Your Kid”. То позволяват на родителите не само да са наясно какво правят децата им в интернет, но и дават възможност да се разговаря за рисковете и опасностите, с които детето може да се сблъска в Мрежата. През функцията на приложението за история на употребата може да се проверява какви сайтове и кои приложения е ползвало детето.

По време на срещата д-р Ирина Китова от Факултета по изкуствата представи пред аудиторията видеоклипове и плакати, създадени за благотворителната студентска кампания „Децата в дигиталния свят“, реализирана съвместно с Държавната агенция за закрила на детето и катедра  „Телевизионно, театрална и киноизкуство“.

Експертът от Държавната агенция за закрила на детето, Радиона Никова, връчи сертификати на студентите, участвали в кампанията.

 

Георги Апостолов - координатор на Националния център за безопасен интернет

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK