ФТ: Истинската цел на Франция – Западните Балкани вън от ЕС завинаги

Снимка: БГНЕС

"Макрон не беше сам в изразяването на резерви относно разширяването на ЕС към Югоизточна Европа"

Блокирайки началото на преговорите за членство в ЕС с Македония и Албания, френският президент Еманюел Макрон шокира и подкопа региона, чиято стабилност е свързана със стабилността на европейския континент, пише лондонският всекидневник „Файненшъл Таймс“ /ФТ/. Статията е озаглавена „Новото ръководство на ЕС трябва да определи свои правила във външната политика.”

Вестникът коментира, че в случая с Македония ходът на Макрон показва лицемерието на ЕС, припомняйки, че Съюзът отдавна обещава началото на преговори за членство, ако страната намери компромис с Гърция относно името – условие, изпълнено с Договора от Преспа, който влезе в сила през февруари.

„В интерес на истината, Макрон не беше сам в изразяването на резерви относно разширяването на ЕС към Югоизточна Европа. Дания и Холандия подкрепиха Франция в противопоставянето на преговорите за членство с Албания. Освен това, когато Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на започването на преговори за членство с двете балкански държави, 136 евродепутати или почти 1/4 от гласувалите подкрепиха позицията на Макрон“, пише „Файненшъл Таймс“.

Вестникът смята, че Макрон е прав, когато настоява, че Съюзът трябва да се съсредоточи върху вътрешните реформи, преди да приеме нови членове, оценявайки, че „най-важният проект на ЕС“ – 19-членната еврозона, остава наполовина изградена къща, а не достигат и широкоевропейски действия в някои области като миграцията и политиката за убежище.

„Файненшъл таймс“ пише също, че са се появили слухове, че истинската цел на Франция е „трайно да затвори вратата на ЕС за Западните Балкани“ и вместо това да им предложи членство в т.н. европейска икономическа зона, която ще остави тези държави вън от политическите институции на Съюза и ще останат „европейци от втора класа“.

„Неуспехите в Сирия и на Балканите са симптоми, които сочат несигурната позиция на ЕС в глобален аспект и неефективността на френско-германското сътрудничество. Но ако ЕС не може да оправи нещата пред своята врата, къде ще може?“, заключава в своя анализ „Файненшъл Таймс“. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK