Протестиращи поискаха затвор за виновните за смъртта на Людмил

Снимка: БГНЕС

Арх. Иван Шишков: Павилионът е вписан в кадастъра, значи собственикът не е случаен човек

Близки и познати на семейството на загиналото от токов удар 16-годишно момче се събраха на протест в центъра на столицата, за да потърсят справедливост и наказание за виновните за неговата смърт, предаде репортер на БГНЕС.

След протестна демонстрация в квартал „Факултета“, днес те дойдоха пред Министерски съвет и сградата на Народното събрание, с искане институциите да открият всички виновници, а те да понесат своите наказание след справедлив съдебен процес.

„Кой уби Людмил? Искаме справедливост!“, гласяха надписите на плакатите на протестиращите, а скандиранията им за наказание на виновниците прераснаха в искания за оставки.

„Ще помоля всички да дойдат и да ни подкрепят, защото и те имат деца. Не го пожелавам на никого, голяма болка е в сърцето на една майка и един баща. Елате да се подкрепим‘, призова бащата на загиналото дете.

Протестиращите се оплакаха, че след изваденото разрешение за демонстрацията са получили заплахи от полицай, за да не участват в нея. Това твърди и Ани Методиева, която дори посочи конкретен униформен служител на реда, част от охраната на протеста. Той и колегите му обаче запазиха пълно мълчание.

БГНЕС припомня, че 16-годишния Людмил почина вследствие на токов удар от необезопасена шахта с кабели на оживен столичен булевард, захранващи няколко преместваеми търговски обекта, оказали се напълно незаконни. След случая главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков напуска поста.

„Усещането ми е, че голямата община си изми ръцете с малката“. Това каза в „Тази събота“ вече бившият архитект на район „Триадица“ – Иван Шишков, който подаде оставка след инцидента с токовия удар, при който загина момче на 16 години.

Шишков, който работи като архитект към два района на Столичната община от 2002 г., сподели, че бил изненадан, че неговото име се спомена на брифинга на кмета Йорданка Фандъкова.

„Реално погледнато имаше изразено остро недоверие към мен от страна на хора, които аз считам, че ме уважават и като професионалист, и като човек – арх. Здравко Здравков и кметът Йорданка Фандъкова. (…) За мен това е моментът, в който човекът трябва да тества дали властта е самоцел или името е по-важно от всичко останало“, коментира арх. Шишков.

На въпрос изпитва ли вина за случилото се той отговори: „Не, никаква абсолютно“.

И обясни, че процедурите, с помощта на които павилионът, към който е прекаран фаталния кабел, е работел, не се провеждат от бившия му вече район „Триадица“.

„Павилионът е в терен на държавата – терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата („Св. Иван Рилски“ – бел. ред.). Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени. (…) Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем“, добави той.

„Според мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е вписан в кадастъра, означава, че не е случаен“, каза още арх. Шишков.

В студиото на bTV беше и Елена Траянова, бивш началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в общината, която през 2011 г. е подписала вместо арх. Шишков бележката, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона.

Траянова обаче подчерта, че с въпросната бележка не се нареждало да бъде прокаран ток, а че се поръчвало на ЧЕЗ да направи проучване.

„За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал – в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки мъката на хората, които загубиха детето си“, коментира още Траянова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK