Реализират нови проекти в Битоля по линия на българската официална помощ за развитие

Снимки: МВнР

Проектите са в сферата на образованието и за подпомагане развитието на капацитета за спасителни операции при бедствия

Две споразумения за 2021 г. за проекти, финансирани от Република България по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ, бяха подписани в Битоля от генералния ни консул Димитър Иванов.

Проектите са в сферата на образованието и за подпомагане развитието на капацитета за спасителни операции при бедствия, аварии и катастрофи, и са на обща стойност 84 900 лв.

Според подписаните споразумения дружеството за „Македонско-Българско приятелство“ от град Битоля ще получи финансиране от 59 900 лв. за подпомагане на деца от социално слаби и многодетни семейства от основните и средни училища на територията на консулския окръг, както и за подобряване на образователния процес в периода, в който се сблъскваме с пандемията от коронавирус.

Второто споразумение предвижда сдружението „Горска служба за спасяване“ от град Битоля да получи 25 000 лв. за повишаване степента на техническа обезпеченост за провеждане на операции по издирване и спасяване на пострадали при бедствия, аварии и катастрофи.

Бенефициерите изразиха своята голяма благодарност към българската държава за оказаната помощ и подкрепа.

Споразуменията са в съответствие с приетото по-рано този месец от Министерския съвет на Република България решение за отпускане на 835 009 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Молдова, Армения и Виетнам.

Средствата са от бюджета на МВнР, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициери, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепването на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK