Румен Радев благодари на тихите герои на съвремието

Снимка: PRESS.TV

Будителите са мисионерите на културата, на морала и свободата. Това каза президентът Румен Радев в тържествената си реч по повод Деня на народните будители в Гербова зала.

Президентът отбеляза, че за будителя никое време не е гостоприемно. По думите му в години на робство будителите са преследвани. „В демократични времена, те са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността. Но будителите не са само хората от портретите. Често това са и тихите герои на нашето съвремие, учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти. На тях днес искам да благодаря“, заяви в словото си държавният глава.
 

В началото на речта си президентът постави въпроса кое сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера, просветителя и изтъкна, че в съзнанието на българина това е будителството. „В други езици такава дума даже не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория. Човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните – с талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост“.

Преди това с военни почести беше издигнат националния трибагреник. На церемонията по издигането на флага присъстваха Н. Светейшество българският патриарх Неофит, ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков, председателят на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK