Франция си избира президент

Източник: EPA/БГНЕС

Днес Франция гласува за президент. До балотажа достигнаха центристът Еманюел Макрон и националистката Марин льо Пен.

Той е считан за фаворит според социологическите проучвания. Води на конкурента си с 20% от гласовете.

Бившият министър получава 62% срещу 38% за крайнодесния кандидат.

Двамата кандидати имат диаметрално различни позиции във външната политика.

Докато Макрон призовава за тясно сътрудничество с международните институции, то Марин льо Пен е твърд националист.

Льо Пен прогнозира, че ЕС "ще умре" и обеща да организира референдум за Фрекзит. Тя също така отдавна настоява Франция да напусне еврозоната и да се върне към франка, а също така страната да напусне Шенгенската зона.

Макрон, бивш икономически министър, иска да се реформира и подсили Европейският съюз. Той дори се срещна с германския канцлер Ангела Меркел по време на кампанията. Центристът подкрепя отделен бюджет за еврозоната, а също така предлага откриване на парламент и пост на финансов министър в рамките на валутния съюз.

По отношение на Брекзит Макрон споделя позицията, че няма да бъде много лесно на Великобритания по време на разводните дела. Кампанията бе съпътствана от обвинения и скандали, последният от които - съобщението от щаба на Макрон за хакерска атака.

Най-голямата интрига обаче са негласуващите. Огромен брой имащи право на глас се готвят да бойкотират вота. Също така много гласове за Макрон ще бъдат подадени не заради подкрепа на неговата политика, за да не спечели льо Пен.

Секциите отварят в 8 часа местно време и ще затворят в 20 часа. Броят им в страната е 67 000. 50 000 полицаи ще се грижат за реда. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK