Франция избира новия си президент

Източник: iStock

Започнаха президентските избори във Франция. За президентското място в страната се борят 11 кандидати, от които социолозите посочват 4-ма кандидати с приблизително изравнени шансове. 46 милиона французи са записани в избирателните протоколи, съобщи Ройтерс.

Рано тази сутрин в страната бяха отворени над 67 000 избирателни секции. Според социолози голям процент от гражданите на страната все още не са решили кой кандидат да подкрепят на изборите.

Според прогнозите на последните социологически проучвания се очаква оспорвана битка. Почти сигурно е, че новият президент на Франция ще бъде избран на балотаж, който ще се проведе на 7 май.

Най-оспорвана битка се очаква между кандидатите Еманюел Макрон, Франсоа Фийон, Марин льо Пен и Жан-Люк Меланшон.

Изборите във Франция се провеждат бъдат засилени мерки за сигурност, заради атентата на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, в който един полицай беше убит, а двама други - ранени. Около 50 000 полицаи и 7 000 войници са разположени в цялата страна, за да бъдат осигурени мирни условия в изборния ден.

Изборите във Франция са изключително важни за бъдещата политическа насоченост на страната. Според много анализатори президентските избори ще са важен исторически момент в развитието на политическите събития в Европа и по света. Това са най-непредсказуемите избори от поколения, посочва АП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK