Ситуацията в Югозападната Трета лига се заплита

В третото ниво на българския футбол рядко може да се говори за големи битки, съревнование и оспорвано първенство. Доста често има един или два отбора, които обират точките и челните позиции. Наскоро това се случи и в Югозападната Трета лига. През изминалия сезон едноличен лидер на върха бе ЦСКА 1948, който завърши сезона дори без поражение. Сега обаче тимът е във Втора лига и силите в третото ниво изглеждат доста по-изравнени. Точно това се вижда след изминаване на ⅕ от първенството. Вече можем да оприличим отборите, които изглежда ще се борят за първото място, както и тези, които ще се стремят да не изпаднат.

Отборите в челото

Още преди кампанията да стартира, очакванията бяха за силен сезон на Хебър Пазарджик. В предишната кампания тимът завърши втори, така че амбициите му са да спечели титлата на Югозапад през този сезон и от догодина да е при професионалистите. В тима влезе силен спонсор като Efbet, който определено помогна за вдигане на нивото в клуба. По този начин Хебър придоби амбицията да се бори за промоция и за момента се очертава като основния фаворит в първенството.

Друг тим, който показва амбиции за промоция, е този на Пирин Разлог. Отборът започна първенство с 5 победи в първите 5 кръга, което за някои беше изненадващо, но след това свали леко темпото. Все пак Пирин Разлог се нарежда високо в класирането и е един от фаворитите за промоция. Сливнишки герой е друг такъв тим. Отборът беше в средата на класирането през миналия сезон, но през този амбициите му стигат по-далеч. Началото на сезона бе обещаващо, но да видим докъде ще стигнат силите на тима.

Оборище Панагюрище отново е в Трета лига, след като през миналия сезон остана на 14-та позиция във Втора професионална футболна лига и изпадна. Отборът показа ръст през последните години, с изключение на миналия сезон, който определено не беше от най-добрите за панагюрци. Оборище отново ще се надява на силни мачове у дома, за да държи точковия си актив стабилен, но освен това ще търси и победите навън, за да има шансове за първото място. Преди време анализаторите на Bet365 бяха определили Оборище като един от потенциално стабилните отбори във Втора лига, но ето че тимът изпадна от там. Сега ще трябва да се потруди, за да се върне сред професионалистите.

Изброените досега 4 тима изглеждат като основните фаворити да се борят за първата позиция. Те стартираха силно през кампанията, а освен това имат и нужните амбиции за промоция. Все пак техните лидерски позиции могат да се променят във всеки един момент, понеже преследвачите в лигата също няма да останат безучастни.

Преследвачите

Ако вземем отборите на Германея, Банско, Вихрен и Рилски Спортист, то определено можем да ги оприличим като основните преследвачи на лидерите. Тези отбори разполагат с достатъчно сили, за да объркат всякакви планове, а защо и да не се намесят в борбата за нещо повече в определен момент от сезона. Идеята на тези отбори е да привлекат интереса на по-големи спонсори и през следващите сезони да разполагат с повече средства, които ще им помогнат да атакуват промоция. Много от българските клубове са подпомагани от букмейкърски компании като Winbet. Точно затова и по-малките отбори се надяват да бъдат забелязани, за да осъществят своите планове.

От тези четири тима с най-добри шансове за постигане на нещо по-запомнящо се изглежда тима на Вихрен Сандански. В него се подвизават опитни играчи, като Стефано Кунчев, Атанас Чипилов, Александър Якимов и Борислав Хазуров, които със сигурност имат качества за нещо повече от Трета лига. Те обаче са там, за да помогнат на Вихрен да постигне целите си.

Разочарованията

След първите кръгове на Югозападната Трета лига се очертаха и някои доста големи разочарования. Това са отборите на Миньор Перник, Беласица Петрич и Марек. От тези тимове се очаква доста повече, а като се има предвид, че преди няколко години Марек беше в елита на родния футбол, то от отбора се изисква много. Проверка на сайта за букмейкърски ревюта и анализи Nostrabet показва, че в последните 10 години всеки един от тези три тима е бил част от Първа лига на футбола в България. За последно Миньор игра в елита през сезон 2012/2013, Беласица го направи през сезон 2008/2009, докато Марек бе част от най-добрите за последно през 2014/2015. За такъв период от време обаче и трите тима загубиха много от своята класа и вместо да се борят за завръщане, те се утвърждават като сигурни участници в Трета лига.

Борбата на дъното

От видяното в първите кръгове на Югозападната Трета лига можем да си направим извод за отборите, които се очертават в битката на дъното. Засега Велбъжд е сигурен в тази битка, а към него можем да присъединим отборите на Надежда Доброслав, Спортист Своге и Ботев Ихтиман. Само два тима ще изпаднат в края на сезона, така че битката помежду им ще бъде доста оспорвана. Ще бъде интересно да видим дали някой от тях ще покаже възход и ще опровергае очакванията. Шансовете за това не са големи. И 4-те отбора имат слаби резултати далеч от дома, така че ще се надяват на точки пред собствена публика, за да останат в Трета лига.

Въпреки всичко до края на сезона има още доста кръгове, в които всичко е възможно да се случи. През настоящия сезон родните първенства изглеждат доста оспорвани във всички нива, а с това може да се възползвате от един или друг бонус код за Палмс бет, който ще ви помогне да правите повече прогнози в платформата на букмейкъра.

През този сезон няма топ фаворит в Югозападната Трета лига, така че тя обещава да бъде доста оспорвана. Ситуацията на челните позиции е най-интересна, понеже очакванията са там до последно да не е ясно кой ще бъде на върха след края на последния кръг. Възелът вече е заплетен, остава да видим кой ще успее да го разплете първи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK