Франция - новият световен шампион по футбол

Снимка: бТВ

Франция е новият световен шампион. "Петлите" победиха Хърватия с 4:2 пред над 78 000 зрители на "Лужники" в руската столица Москва. За страната това е втори триумф на мондиали. Предишният дойде през 1998 г. на домашната сцена.

Мачът започна с по-активни действия на хърватите и още в 4-ата минута Върсалко проби отдясно и центрира към Перишич на дъгата на наказателното поле, но топка се оказа твърде висока за крилото на италианския "Интер".

В 17-ата минута Гризман си изпроси фаул на добра позиция. Хърватите спориха, но реферът Питана отхвърли претенциите им. Гризман центрира от последвалия пряк свободен удар, нахлуващият Варан подлъга Манджукич, който злощастно прати топката в собствената си врата.

"Ватрените" отвърнаха сравнително бързо и в 28-ата минута Перишич се разписа - 1:1. Той се възползва от лошо изчистване, финтира Канте и разстреля Лорис.

Шест минути по-късно дойде най-спорната ситуация в двубоя. След центриране от ъглов удар Матюиди се хвърли на близката греда, не се видя дали отклонява топката, но тя се отби в ръката на Перишич, която той не бе прибрал до тялото си. Главният съдия реши да изгледа видеоповторение от ситуацията и... отсъди дузпа. Зад топката застана щатният изпълнител - Антоан Гризман, който не сбърка - 2:1 за Франция.

През втората част французите нанесоха своя удар в 59-ата минута, когато Мбапе пусна към Гризман, а той чукна към Погба. Последният се нуждаеше от два удара, за да преодолее Субашич - 3:1.

Франция вкара четвърти гол в 65-ата минута. Ернандес проби по дясното крило и пусна към Мбапе, който отново матира Субашич - 4:1.

Тимът на Дидие Дешан обаче даде надежда на съперника. В 69-ата минута капитанът на "петлите" Юго Лорис допусна кошмарна грешка - тръгна да финтира Манджукич, оплете се, насочи топката в краката на нападателя и "ватрените" намалиха изоставането си.

До края французите не позволиха изненади и са на световния връх за втори път в историята./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK