Роднини върнаха обратно баба си в Дом, в който твърдят, че е бита

Снимка: Infomreja.bg

Случаят е от Дома за хора с деменция в село Падеш

Сигнал за физическо насилие в Дом за възрастни хора с деменция „Свети Мина“ в село Падеш, провокира служител от ресорния отдел да свика пресконференция пред Община Благоевград.

По-рано днес бе излъчен репортаж по „Нова телевизия“, в който роднини на пострадалата жена – Йорданка Кьосева, твърдят, че тя е бита, а служителите на Дома отричат подобни действия и заявяват, че възрастната жена има хематоми на главата заради множество падания.

Главният експерт в отдел „Социална политика“ към Общината – Христина Попова, сподели, че наистина жената е падала, а това е документирано от видеозаписи.

Веднага след подадения сигнал на 8-и ноември от страна на роднините на възрастната жена е започнала вътрешна проверка, която все още тече.

Снахата на възрастната дама – Илка Косева, и дъщеря ѝ – Иванка Кьосева, са уведомени от директора на Дома, че поради влошено здравословно състояние, Йорданка е настанена в неврологията на МБАЛ-Благоевград, където е установено, че състоянието ѝ е добро на фона на цялостната ѝ обща здравословна картина – с множество съпътстващи заболявания освен деменцията ѝ.

Хронологията показва, че още на 4-и ноември Йорданка Коьосева е имала зачервяване в областта на лицето, но това не наложило търсенето на спешна медицинска помощ. Два дни по-късно – на 6-и, служител на Дома помага на Кьосева да легне обратно в леглото си, тъй като станала преди това сама и била намерена на пода. Видеозапис от 16.50 ч. в същия ден доказва показанията, дадени при проверката. Същия ден Йорданка е седяла на стол пред Дома, от който пада. Отново е прегледана и настанена в леглото си.

На следващия ден – 7-и ноември, медицински служител установява промяна в поведението на жената, което налага да бъде хоспитализирана и прегледана от лекар.

Така се достига до МБАЛ-Благоевград, където лекуващ лекар в отделението е д-р Георгиева, която е уточнила, че няма данни за физическо насилие, упражнено върху жената след направени множество изследвания.

В деня на приема в МБАЛ-Благоевград, Йорданка е преместена след прегледите, тъй като директорът на лечебното заведение е издал заповед, според която неврологията става КОВИД отделение.

Пациентът е преместен в частната болница, където още веднъж завеждащият отделението лекар – д-р Златкова, потвърждава, че срещу Йорданка не употребено насилие.

Днес – 16-и ноември, жената е изписана, а роднините ѝ, подали по-рано сигнала, са пожелали Йорданка отново да се върне в Дома.

Проверката се очаква да приключи в края на седмицата.

Видеозаписите доказват, че няма извършени нарушения от страна на персонала.

Според медиците в Дома причината за нараняванията са многократните падания – както от леглото, така и от стол, които са пък следствие на болестите, от които страда жената – включително проблеми с вестибуларния апарат и ортопедични проблеми.

Йорданка приема и лекарства, който разреждат кръвта, което също е проблем и причинява хематоми по тялото, твърдят лекари.

Към момента близките на Йорданка нямат предявени финансови претенции към Общината, а единственият им мотив за сигнала е вида на жената.

„Видът ѝ наистина беше стряскащ. Имаше синина на шията и главата“, каза главният инспектор в отдела.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK