Фотоизложба на Гьоте институт – част от обучението по немски в НХГ

снимки: rumjana.wordpress.com

Гьоте институт и Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" представиха изложбата „Градове и пейзажи от Германия”. Тя включва 15 табла и може да се види на партера в община Благоевград до 4 май.

"Това е пътуване чрез картина и кратък текст през седем от най-забележителните градове в Германия - Берлин, Дрезден, Хамбург, Франкфурт, Потсдам, Хайделберг, Мюнхен, поясняват организаторите.

Останалите фотоси са от многообразната и очарователна немка природа - Алпите, Рейн, Шварцвалд, Балтийско и Северно море, както и известната икономическа Рурска област.

Чрез матричен баркод /QR-код/ върху всеки постер лесно се отваря интернетстраница с дигитални упражнения, предоставени от Гьоте Институт.

Изложбата бе открита от Теодора Ацева, помощник-директор на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград, която връчи сертификати и награди на 6 ученици от 8 б клас и един ученик от 9 б клас, участвали в конкурс за съчинение на немски език, посветен на 135-годишнината на гимназията.

Румяна Войнова - главен учител по немски език, разказа за иновативното обучение в НХГ, свързано с работа по национални и международни проекти, с основен партньор Гьоте Институт, за съвместни обучителни дейности с ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американския университет в България, за гостувания на германски студенти и специалното приятелство на учениците от 8 б клас с Димитър Станишев от посолството на Германия в София.

Чрез своеобразно рали през изложбата и интерактивна игра на екскурзоводи учениците продължиха работата си в часа по немски език, започнал като открит урок за родители, гости от 9 б клас и водещата от Радио Благоевград – Райна Ванчева. В директно предаване младежите разказаха за участието си в проект „Училищното ежедневие интернационално“, заедно с ученици от Италия, Полша и Молдова в обучителната платформа на инициативата: „Училища: партньори на бъдещето“, за еTwinning проекта „25 години от падането на Берлинската стена“, за проекта „Образът на другите“.

Това учене в реалния свят е вълнуващо и въздействащо. То е част от една новата култура на учене, основаваща се на въодушевление и радост,  за която главен учител Румяна Войнова разказа пред Радио Благоевград.

Гости на откриването на изложбата бяха ученици, родители, учители, Любомир Станишев - началник на отдел „Образование“ в общината, служители от община Благоевград, доцент Антоанета Михайлова, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, приятели на немския език и култура, медии.

 

снимки: rumjana.wordpress.com
снимки: rumjana.wordpress.com
снимки: rumjana.wordpress.com

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK