Фотоизложба „100 години от Освобождението на Свети Врач” откриха в Сандански

снимки: Община Сандански

Фотоизложба на тема „100 години от Освобождението на Свети Врач” бе открита вчера в Дома на културата в Сандански. Изложбата е част от програмата за тържествата по случай юбилейната годишнина. 

Официално изложбата бе открита от шефа на културата Димитър Тошев, който накратко представи всеки един фотос. Черно-белите фотографии бяха предоставени от сайта „Изгубената България” на Пейо Колев и показаха главно Свети Врач след 1912 г. и по време на Първата световна война.

Между 20-те снимки се открояваха тези на Втора българска армия и Генерал Тодоров, създател на уникалния парк в град Сандански. Имаше и снимки, показващи ритуали, които са давали нов привкус на живота, като например тържествения обяд за Трифон зарезан на офицерите на Генерал Тодоров.

Събитието бе озвучено от старите градски песни, изпълнени от дамите от Клуб на ветераните туристи.

Присъстваха заместник-кметът на Община Сандански Мария Чинкова, ученици и граждани.

В понеделник Община Сандански продължава с културните мероприятия по повод 100 години от Освобождението на Свети Врач, когато отново в Дома на културата ще бъде представена една много интересна и пожълтяла тетрадка на Тодор Стоянов - ученик в първи клас на Мелнишката прогимназия през 1919 година.

В момента в цялата страна се правят фотоизложби и отбелязване на 100 години от Балканските войни.

 

снимки: Община Сандански

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK