Фотографката Никол Николчова: Мечтая да обикалям света и да научавам нови неща за изкуството

снимки: infomreja.bg

Никол Кирилова Николчова е на 19 години. Тази година тя завърши ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил. Вече е приета като студентка в университет по изкуствата в Англия. Любимите й занимания са фотографията, пътуванията и туризмът.

 

Никол, наскоро ти представи първата си самостоятелна изложба в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Къде и как са заснети творбите ти?

 

В моята първа самостоятелна изложба са представени 22 творби, селекция от фотосесиите ми през последните 3 години. Заснети са на различни места - някои в изоставени сгради, други - сред природата.

 

Как се появи любовта ти към фотографията? Откъде черпи вдъхновение Никол Николчова?

 

Вдъхновението за мен е най-важно и го черпя отвсякъде откъдето мога. От филмите, музиката, книгите и дори от една обикновена разходка, било то слънчева, или дъждовна. Никой от семейството ми не е се занимава с фотография или друг вид изкуство.

Любовта ми към фотографията дойде спонтанно, когато започнах да снимам обитателите на двора ми – котката, паяци, гъсеници...

 

От колко години се заминаваш  с това изкуство?

 

Страстта ми започна от 8 клас, но по-сериозно се занимавам с фотография от 3 години.

 

Печелила ли си досега награди?

 

Участвала съм във всички фотографски изложби, свързани с проект „Успех". През 2012 г. бях отличена в конкурса по фотография на Фестивала на българското образование и снимката участва в изложба на Моста на влюбените до НДК - гр. София.

През 2013 г. на състезанието по информационни технологии и визуални изкуства „Аз мога, тук и сега" - гр. Девин в раздел „Фотография" печелих първо място, а през 2014 г. в раздел „Видеоклип" - десето място.

 

Скъпо ли е в днешно време да се занимаваш с фотография?

 

Да, скъпо е. Положителното е, че вече е доста известно изкуство и техниката се усъвършенства с много бързи темпове, което дава възможност да се използват най-различни техники на снимане.

 

Тази година ти завърши ПМГ “Проф. Емануил Иванов“. Вече си студентка, и то в Англия. Как стигна до този успех?

 

За приема трябваше да покажа портфолио и да го защитя с подходящи описания за снимките и концепцията. Приета съм в университет по изкуствата в Англия.

 

Семейството ти подкрепя ли те в предстоящото ти следване в чужбина?

 

Семейството ми винаги е било до мен и ме е подкрепяло както с фотографията, така и с предстоящото ми следване.

 

За какво мечтае Никол Николчова?

 

Мечтая да обикалям света и да научавам нови неща за себе си и изкуството като цяло, защото пътуването е зареждащо и изгражда човека. Колкото повече пътувам, толкова по-добре се чувствам. Разбира се, искам да се занимавам с фотография и да показвам на хората това, което е вътре в мен.

 

Би ли останала да работиш в чужбина?

 

Бих отишла да работя там, където се чувствам най-добре. Не съм живяла в чужбина, за да кажа все още.

 

Възможна ли е реализацията ти в България?

 

Мисля, че тук да се реализираш в сферата на изкуството е по-лесно, но е недооценено.

 

На кого би искала да благодариш?

Бих искала да благодаря на Детелина Тихолова, която ми помогна с организирането на изложбата и беше човекът, който ми помагаше за всичко. Също така на моделите си, които се жертваха в определени ситуации, за да се получи добра снимка. Разбира се и на родителите ми, които са неотлъчно до мен.

 

Кой за теб е най-добрият фотограф, на когото би искала да подражаваш?

 

Двама са, и то коренно различни - единият е Грегори Колберт, който съчетава животните и човека в едно, а другият е Хелмут Нютън, който вкарва страст и еротика в женските портрети.

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK