ХГ „Владимир Димитров - Майстора“, отбелязва 100 години от рождението на Евтим Томов

Снимка: Личен архив

Юбилейна изложба се открива на 1 ноември 2019 г. от 17.30 ч.

Сто години от рождението на Евтим Томов чества Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Деня на народните будители. Юбилейна изложба с творби на изтъкнатия представител на Кюстендилската изобразителна школа се открива на 1 ноември 2019 г. от 17.30 ч.

Името на Евтим Томов спонтанно извиква представата за определящ и значим принос в три основни области – изобразителното му творчество, изкуствоведската продукция и преподавателската дейност в Националната художествена академия. Основното поприще на неговите изяви и открития е графиката.

През целия си живот Евтим Томов изповядва като свое творческо кредо убеждението, че той би имал правото да се нарече художник единствено и само ако е овладял в дълбочина уменията, майсторлъка и тайните на своя занаят.

Художникът работи във всички основни жанрове на кавалетната графика – пейзажи, фигурални композиции, портрети, натюрморти. Нещо повече – той успешно пробва своите възможности и в сферата на книжното оформление, юбилейните издания и листове, пощенските марки.

Творецът е един от най-значимите представители на съвременната българска графика.

Евтим Томов е роден на 1 ноември 1919 г. в с. Трекляно, Кюстендилско. Обучението му преминава през Трета софийска мъжка гимназия и Художествената академия, специалност „Живопис“ в класа на проф. Никола Маринов. Завършва академичното си образование при проф. Борис Митов.

През целия курс на обучение учи факултативно графика при проф. Васил Захариев. Получава от Министерството на просветата стипендия за специализация по графични изкуства в чужбина. През 1943 – 1944 г. специализира във Виена, но поради военната обстановка прекъсва обучението си, след което работи като художник във вестниците „Дъга“, „Заря“ и „Ден“.

В периода 1947 – 1953 г. е щатен художник и художествен директор последователно в Славянския комитет, списание „Български воин“ и Военното издателство. Като секретар на секция „Графика“ при СБХ, в сътрудничество с колеги, започва издателска дейност при съюза, по-късно прераснала в издателство „Български художник“, чийто художествен ръководител е от 1954 до 1957 г.

Излизат последователно неговите книги по проблемите на графичното изкуство. Пътува и проучва изкуството на Полша, Чехословакия, ГДР и Унгария. Чрез конкурс става редовен преподавател по графика в Художествената академия през 1957 г. В периода 1965 – 1975 г. участва в множество графични и други изложби на българското изкуство в чужбина.

Прави самостоятелни изложби в София и други градове на страната. От 1970 г. е професор и ръководител на катедра „Графика“ в Художествената академия. През 1976 г. защитава дисертация и е удостоен с научна степен „Доктор по изкуствознание“. Ретроспективна изложба по случай 60-годишнината на Евтим Томов се представя в София и Кюстендил.

През 1986 г. се открива постоянна картинна галерия в родното му село Трекляно с подредени негови графични творби, албуми и печатни трудове. Юбилейна изложба през 1989 г. се подрежда в София и Кюстендил, а по повод 75-годишнината му – графична изложба в Централния военен клуб в София. Умира на 14 юни 1997 г. в София.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK