Форум-театър за Деня на толерантността в Благоевград

плакат: Младежки доброволчески клуб „Младежта е толерантност“

Младежки доброволчески клуб „Младежта е толерантност“ - Благоевград ще отбележи 16-и ноември - Международния ден на толерантността. Честването ще бъде под формата на представление, което ще се проведе тази събота от 11 часа в залата на Кукления театър в сградата на Младежкия дом в Благоевград.

В събитието ще се включат активисти за гражданско общество, представители на публични институции, актьори от „Театрална студия към Младежки дом – Благоевград”, музиканти, певци, танцьори и доброволци от клуба.

Представлението ще бъде разделено на няколко части. Първата част включва приветствие към посетителите, презентация за толерантността, представена от Кирил Рамов, регионален представител на Комисията за защита от дискриминация за област Благоевград, кратко представяне на проект „Младежта е толерантност”, в рамките на който се случва това събитие, както и прочитане на декларация за толерантност на клуба.

Друга част ще включва сценка, която ще разиграе конкретен казус под формата на форум-театър. Заедно актьори от групата на „Театрална студия към Младежки дом – Благоевград” и доброволци на клуба ще разиграят действие до половина, след което публиката ще има възможност да предлага решения на този казус, които да бъдат базирани на толерантност. Форум-театърът е ново средство за по-активно въвличане на публиката в действията на сцената, както и иновативна платформа за генериране на решения за чувствителни проблеми в дадено общество.

Трета част ще включва музиканти от различни етнически групи, които ще изпълнят на живо по една типична мелодия за своя етнос. Един от музикантите е Божидар Чапкънов, млад пианист, роден в гр. Благоевград, завършил своето музикално образование във Великобритания. Има и части, в които певци и танцьори от различна етническа принадлежност ще изпълнят песни и танци, имащи важно значение и носещи смисъл за съответната етническа група.

В кулминацията на събитието всички участници заедно ще представят едно конкретно нещо. На фона на жива музика, изпълнявана съвместно от музикантите, певците ще изпеят една обща песен, която се среща едновременно при българи и роми. На фона на това изпълнение, танцьорите ще изиграят един общ танц.

Целта на Проект „Младeжта е толерантност – преодоляване на анти-ромските стереотипи сред младите хора”, финансиран от Европейската комисия по Програма „Основни човешки права и гражданско участие”.

Последната част ще закрие представлението. В нея ще бъде изказано посланието на клуба и неговите приятели по отношение на толерантността, а именно, че и поотделно можем да правим красиви неща, но заедно, в дух на толерантност един към друг, правим още по-красиви неща. Затова и мотото на събитието в гр. Благоевград е „С толерантност към красота”.

Самият край ще бъде съпроводен с раздаване на брошури с информация за проект „Младежта е толерантност”, в рамките на който е създаден клуба и се случва конкретното събитие.

За присъствие на представлението ще бъдат поканени ученици от местни училища в града, студенти, служители в публични институции и граждански организации, борещи се за повече толерантност и взаимно разбирателство сред своята местна общност, широката общественост.

Освен в Благоевград подобни събития за отбелязване на Деня на толерантността ще се проведат от младежки клубове в още пет града в страната: Велико Търново, Шумен, Бургас, Пловдив и Враца. Тези младежки клубове са създадени  по  проект  „Младежта  е  толерантност” с водеща организация Център „Амалипе” – гр. Велико Търново. Центърът е активна ромска организация в страната, която работи за равноправно интегриране на ромите в българското общество повече от 10 години вече.

Международният ден на толерантността се отбелязва на 16-и ноември. Той е предложен за такъв от ЮНЕСКО през 1995 година и приет с резолюция на ООН 2 години по-късно през 1997 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK