Причините за тежко прекарване на COVID-19 - основно генетични

Снимка: iStock

От 100 ваксинирани поне петима не се поддават на влиянието на ваксината, което е въпрос на генетика

Основно генетични са причините за тежко прекарване на COVID-19. Това заяви за Нова телевизия проф. Георги Милошев, ръководител на Лаборатория по Молекулярна Генетика към БАН.

Той обясни, че от 100 ваксинирани поне петима не се поддават на влиянието на ваксината, което е въпрос на генетика.

По негови думи няма как да се вярва, че ваксинирането осигурява 100% защита.

Милошев обаче подчерта, че хората трябва да се ваксинират задължително.

Според него основната причина за едоверието и омразата към ваксините е нивото на развитие на обществото ни - на последно място по доходи сме, на последно място по ваксинация, най-висока смъртност.

Той даде пример с ваксината за полиомиелит за това какво е въздействието на имунизацията за болести в световен мащаб. "Количеството на антитела не съответства непременно на това дали си болен, или здрав. Антителата не са достатъчно доказателство, затова са необходими PCR и антигенни тестове", подчерта проф. Милошев.

Той посочи, че одавна се правят тестове чрез вземане на слюнка и това може да се ползва за децата в училище. При нужда от повече изследвания обаче било добре да се взима кръв.

Професорът изрази недоумение как може да има действия против мерките, ваксините и предпазването от коронавируса, при положение че мнозина са загубили близките си от тази болест.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK