Фонд „Земеделие” започна изплащане на 107 млн. лв. на тютюнджиите

снимка: infomreja.bg, архив
От вчера Фонд "Земеделие" започна да пълни сметките на тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско  с преференциалното допълнително подпомагане или така наречените премии за референтния период 2007-2009 година.
 
Превеждането на сумите се извършва поетапно. Това е вторият транш от помощта по Схемата за национални доплащания за тютюн от кампания 2013 година.
 
Средствата са разпределени по сортови групи, определени със заповед на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, срещу която протестираха преди дни по- едрите тютюнопроизводители от региона с количества  над два тона.
 
Първият транш  от субсидията бе изплатен в края на октомври миналата година, когато тютюнджиите получиха 11.5 милиона лева. Производителите на "жълтото злато" в Неврокопско от въпросните 11.5 милиона лева получиха по 4 стотинки на килограм.
 
Според заповедта на министър Греков в настоящия втори транш  производителите на масово произвеждания в гоцеделчевския край сорт „ Басми” сега трябва да получат по 3 лева за кило, а тези с произведените количества над 2 тона са отрязани с  по 1 лев за килограм и ще им бъдат преведени по сметките  по 2.04 лв . Именно това намаление с 1 лев  атакуваха с протест и декларация преди дни до  Пламен Орешарски тютюнджии от региона. Те се заканиха да си търсят правата по съдебен ред.
 
„Чакам да ми бъде предоставено Решението на МС за дискриминационното делене на тютюнопроизводители за това, че са произвели повече тютюн и завеждаме дело. Засега е налице само определящата размера на субсидиите заповед на министър Греков, която не се знае дали е приета от МС и дали тази заповед е станала решение  на Министерски съвет", коментира за ИНФОМРЕЖА земеделският производител Иван Сабахлъков, който е член на Консултативния съвет по тютюна.
 
Право на подпомагане по схемата за национални доплащания имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година от референтния период 2007-2009 г. Важно условие за получаване на помощта е производителите да продължават да извършват земеделска дейност.
 

КОМЕНТАРИ

без думи само три21:22 - 30.04.2014
гласувайте за Делян Пеевски за да продължи лъжанта и беззаконието .
абланица21:08 - 30.04.2014
Тук помним много добре как този последният от предишния коментар се пъчеше пред хората, лъжеше и мажеше как тези които отглеждаме тютюн ще бъдем щедро субсидирани. Какво стана, парите пак отидоха в плащания на мутри от преди десет години, гушнали се с кметове и чиновници ,а за хората работили и превивали гръб на нивата остана торбата с лъжите на одиозния т.нар. другар от Башевия фен.
Баш ев фен18:31 - 30.04.2014
Ще повярвам на последния абзац,когато скоро време на протест излезнат тютюневите мутри от региона Ако скоро няма протест на тези идиоти,които вече 5-6 години незнаят що е това тютюн,то тогава,това е поредната манипулация на хората,които не получават нищо за периода след Референтния,като министърът трябва да се замисли за тази справедливост,защото тези хорица бяха подведени и излъгани.Дано това го прочете и другаря Башев,надутия лъжлив пуяк Имамов и естествено наивния и заблуден Арбен Мименов.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK