Осмият фестивал на кестена събра ценители на традициите, самобитността и фолклорното наследство в Коларово

Снимки: Община Петрич

Гостите на фестивала научиха много за местната кухня, бит и култура

Традиции, самобитност, богато фолклорно наследство и характерни за района на Подгорието ястия привлякоха вниманието на много гости от страната и съседна Северна Македония.

В подножието на прекрасна Беласица 20 шатри аранжираха прецизно и тази година партньорите на кестеновия фестивал. В тях те представиха традиционни за района ястия, приготвени по бабини рецепти.

Гостите на фестивала научиха много за местната кухня, бит и култура. Кулинарно майсторство домакините демонстрираха и с подготовката на сладки и солени изкушения с кестени, защото в планина Беласица са най-обширните кестенови насаждения.

Най-малките се изправиха пред предизвикателството „Нарисувай Беласица“. Организатор на събитието е дирекцията на Природен парк „Беласица“ при Изпълнителна агенция по горите с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и Община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, със съдействието на Исторически музей град Петрич, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари от района на Природен парк „Беласица“.

Празникът на Подгорието за осма поредна година се провежда благодарение и на подкрепата, която местните хора оказват. Събитието се реализира и благодарение на любезното участие на Народно Читалище "Братя Миладинови - 1914" град Петрич, Сдружение „Млад планинар“ град Петрич, Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ гр.Петрич, Средно Училище „Васил Левски“ село Коларово, Къща за гости „Янкиш“ село Самуилово, Къща за гости „Орхидея“ село Яворница“, Планетум – Северна Македония, Кръстьо Козеринов - Майстор Кънчо -село Беласица, Жива бира „Раджен“, Общинска организация на хора с увреждания, град Петрич, „Дружество на хора с увреждания село Микрево“, Общинска организация на инвалидите „Всички заедно“ от град Гоце Делчев, Читалище „Леонардо да Винчи 2013“, хижа „Беласица“ и пчелин „Джобкови“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK