Фолклорната група при читалището в Брезница с концерт в Благоевград

снимка: личен архив

Фолклорната група при Читалище "Петко Рачов Славейков - 1938" в гоцеделчевското село Брезница ще изнесе концерт в голямото концертно студио на Радио Благоевград тази неделя от 11.00 часа. Самодейците спечелиха наградата на Радио Благоевград на тазгодишния Събор на народното творчество "Пирин пее" за съхраняване и популяризиране на автентичните местни традиции и фолклор.

Концертът ще бъде не само едно пътешествие из традициите на едно от най-големите села в община Гоце Делчев, но и образователен, защото е много интересен за хора, занимаващи се с фолклорна музика, с етнология.

Групата с ръководител Насие Кусин изпълнява стари автентични обредни песни, характерни за село Брезница, забележителни са и костюмите - обличат се с много стари еднопрестилчени костюми, възстановени от Салих Буковян по спомени на възрастните жени в селото.

Особено ценен е един елемент от брезнишкото традиционно облекло - това са везаните шалвари. Те са забележителни с това, че всеки чифт е уникален, в бродерията има истинска сърма, конците са оцветявани с естествени багрила и са бродирани върху ръчно тъкан избелван плат.

"Това са остатъци от един отдавнашен и може би остарял свят, но ценен, защото допринася за колорита и богатството на съвременния забързан и глобализиран свят", коментира Салих Буковян.

 

КОМЕНТАРИ

вйк17:26 - 13.11.2014
какви хубави помакини МАШАЛЛА.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK