Държавата ще плаща и част от осигуровките в схемата 60/40

Снимка: БТА

Това реши правната комисия днес след тричасово заседание

Държавата ще поеме и осигуровките на онези фирми, които са се възползвали от схемата 60/40. Това реши правната комисия днес след тричасово заседание.

Предложението за това бе на Йордан Цонев (ДПС)  и според него държавата ще поема и 60% от осигуровките. Тоест тази вноска вече ще дели между държавата, работника и работодателя, а не както беше досега - само от последните двама.

Според Цонев така ще се прекратят твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата в действителност е 23:77.

"Така съотношението ще е точно 60:40", заяви той.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че има възможност това предложение да бъде прието и че по-големите разходи на държавата ще се вместят в увеличения фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване, който заради кризата ще разполага с 1 млрд. лв. повече или общо около 1.5 млрд. лв.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд безработица. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват. Така разходът за работодателя става 40% от възнаграждението. Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1500 лв на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица".

Така драмата с основната мярка на властта против икономическата криза като че отива към своя край. Именно 60/40 разгневи бизнеса, който твърдеше, че мярката е измамна и държавата не плаща обещаните помощи, защото прибира голяма част от тях обратно под формата на данъци и осигуровки.

Идеята си Цонев представи още днес в комисията по бюджет и финанси, но тя нямаше как да се гледа там, защото разпределението на държавната помощ по мярката бе записано именно в извънредния закон. Точно затова въпросът отиде в правната комисията, която явно е решила да промени философията на предната си идея. /Клуб Z/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK