Отмениха Празника на черешата в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg, архив

Това е едно от най-тежките ми решения, призна кметът Петър Паунов

Тази година Празник на черешата няма да има. Изненадващата новина оповести на пресконференция кметът на община Кюстендил - Петър Паунов. 

13-ото издание трябваше да започне утре и да продължи до неделя. 

"За съжаление празник няма да има. Това е едно от най-тежките ми решения, въпреки голямата подготовка. Не можем да си позволим на красотата на този празник и на този плод, на красотата на този град да се лепи петно от безотговорност, неангажираност, липса на внимание и съпричастност. Увеличават се случаите на COVID-19", коментира градоначалникът. 

В ромския квартал "Изток" заразените вече са 90. Извън квартала са 15, но половината от тях също са свързани с него. "Изток" е под карантина и мерките там ще продължат да се спазват. 

"Това, което окончателно повлия на тежкото ми решение, е, че в момента на масивите има стотици берачи от други региони, които в градска среда не спазват ограниченията. И всъщност тези хора, които виждате да посещават веригите на Кюстендил в последните дни, са от Сливен, Монтана и няма основание те да бъдат връщани, защото адресните им регистрации не са в карантинирани квартали. Тези хора се опитват да влязат в хранителни магазини, банкови офиси без маски, голи до кръста, държат се арогантно - ниво на безотговорност, което е критично. Появата на тези хора сред домакините и гостите на града ще бъде изключително неприятна и затова празник на черешата няма да има", мотивира решението си Паунов. 

Търговците на череши ще могат да продават продукцията си на ул. "Демокрация". Остават и занаятчиите, които ще предлагат на кюстендилци и гости сувенири, изработени изцяло от череши. Няма да има струпване на хора, отпада и музикалната програма.

Изложенията ще бъдат направени в читалищата в отделните населени места, ще бъдат заснети и представени на широката общественост чрез видеозапис и снимков материал, така че тази красота да стане достояние на всички. Вместо в градинката пред Общината, щандовете ще бъдат разположени в читалищата. 

"Всички се постарахме максимално да усложним нещата и организаторите на подобен тип кампании очевидно нямат достатъчно опит. И РЗИ, и полицията, и колегите ще направят отново необходимото, но едно е да не спазваш мерките на открито, съвсем друго - на закрито. Стотици колеги работеха денонощно, за да можем да направим нещо неповторимо", каза още кметът.

11 души в момента са в кюстендилската болница. Днес е починал още един човек. 10 са от карантинирания квартал, като състоянието само на 3-ма се оценява като леко. При останалите има симптоматика, която поражда безпокойство. 

Кметът Паунов увери, че са положени всички усилия. Допълнителни части на жандарменията са на разположение и ще останат в квартал "Изток", докато има положителни проби на коронавирус. От утре ще заработи медицински кабинет в училището на квартала, в който медицински специалисти ще извършват на място консултации и по-леки манипулации, за да няма излишно натоварване на спешните екипи. 

"Бъдете внимателни, когато посещавате закрити пространства, а на открито - спазвайте дистанция!  Нека не бъдам част от този панаир на безотговорността! Нека бъдем разумни, идва хубаво време, нека да му се насладим действително с разум и отговорност! А за абитуриентските балове - да направим така, че тези тържества наистина да бъдат празници, а не места, които след това да ни изпращат в болници и след това да страдаме за нашите близки!", призова още градоначалникът. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK