Фирми продават дълговете си на роми от Кюстендил

снимка: infomreja.bg

Фирми със задължения продават дълговете си на хора от ромския квартал в "Изток" в Кюстендил. Констатацията е направена от Инспекцията по труда в областния град.

Схемата действа от края на миналата година, а потърпевшите са роми от Кюстендил и Дупница. "По случая не сме сигнализирали нито полицията, нито прокуратурата, тъй като не е нарушение на закона да се прехвърля собствеността на фирма", казаха от трудовата инспекция. В отдела нямат и информация дали тези сделки са извършвани срещу заплащане.

Фирмите, които се прехвърлят на роми, са от София, Перник, Благоевград и  Дупница.

За подобен случай е изпратен сигнал  до трудовите инспектори за фирма “Дизайн Естетик”, която е продадена на социално слабо лице с адресна регистрация, на която има още 100-ина на души в кв.Изток. Лицето, въпреки действита на полицията, не е открито.

Инспекцията по труда е извършила проверка и във фирма “Експрес-Сирвиз” от Дупница. Там е установено неизплащане на трудови възнаграждения за месеците ноември, декември и януари, които са изискуеми към момента на ревизията.С ъставен е протокол с предписания да се изплатят начислените заплати в определените срокове. Протокола е връчен на работодателя.

По време на проверката 12 от общо 14 работници не са взимали заплати.След изтичане-сроковете на предписанията Инспекцията на труда прави последващ контрол в същата фирма. Тогава обаче става ясно, че работните заплати са изчислени, но не са изплатени.

След връзка с управителя на дружеството се установява, че през времето между първата и втората проверка на трудовите инспектори, фирмата е прехвърлена от едни собственик на друг. В случая се оказва, че новия собственик е лице от рамски произход, без образование, безработен и с  три деца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK