Финансовият министър Владислав Горанов призна, че не е преодолян проблемът с контрабандата и сивата икономика

Снимка: БГНЕС

Между 2 000-3000 тона тютюн годишно изчезва от легалния пазар.

Най-малко 150 000 тона винени сортове грозде не се отчитат, въпреки че са предназначени за вино и ракия. Ако се изварят на ракия, това означава, че невнесеният акциз за тях ще възлиза за над 130 милиона лева.

Най-малко още 50 000 тона други плодове се изваряват нелегално за ракия като размерът на акциза за тях е 40 милиона лева.

За последните три месеца на миналата година Агенция „Митници“ е хванала над 146 хиляди литра нелегален алкохол, стана ясно на заседанието на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Всяко разклащане в държавата – рай за контрабандата, размишлява Борисов. Отчитат около 7,8% ръст спрямо същия период на 2016 година.

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че не е преодолян проблемът с контрабандата и сивата икономика. Година след година тенденцията е положителна, отчете той. Ще си свършим нашата работа като изпълнителна власт, закани се финансист номер едно.

Имаме резерви в борбата със сивата икономика, убеден е Владислав Горанов, тъй като със сивите пари се купува влияние.

Митниците хванали количества алкохол, с които, както се пошегува Горанов, си осигурила питиетата за новогодишните празници.

По 6 причини прокурорите не образуват или прекратяват производство за контрабанда.

Прекратили производство за 3 газови револвера, внесени от чужденец.

Шефката на НАП Галя Димитрова изтъкна,че сектор Горива е отчетен като рисков и затова стриктно се следи от службите. Множество спецакции са извършени през миналата година.

45 обекта за трайно разпространение на горива са проверени досега. Откритите нарушения са за манипулиране на фискалните апарати. 184 проверки са извършени на обекти за съхранение на горива. Издадени са 84 акта за нарушения. 65 са издадените заповеди за запечатване на обекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK