Финансират 5 проекта в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча по "Чиста околна среда"

Снимка: Infomreja.bg, архив

Пет проекта в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча ще получат финансиране в рамките на националната кампания "Чиста околна среда" и обявения конкурс на ПУДООС - "Обичам природата и аз участвам". Одобрените проектни предложения, постъпили в Министерството на околната среда и водите, ще получат по 5000 и 10 000 лева.

С два одобрени проекта от участието си в кампанията може да се похвали община Гърмен и в частност - кметството в село Балдево и ОУ "Св. Климент Охридски" в село Дебрен. 

Кметството в гърменското село Балдево е с одобрен проект за 10 000 лева за обособяване на зелена градинка с място за отдих и игри. Училището в Дебрен пък ще получи 5 000 лева за оборудване на еко кабинет. 

10 000 лева ще бъдат предоставени и за кметството в гоцеделчевското село Брезница от спечеления си проект в конкурса "Обичам природата и аз участвам". Кметството в пограничното село Нова Ловча, община Хаджидимово, също е със спечелен проект от 10 000 лева за обособяване на зона за отдих на територията на имот в местността „Трасилка”.

Един е одобреният проект за финансиране с 10 000 лева и в община Сатовча, на кметството в село Осина. Парите по проекта ще бъдат реализирани за почистване коритото на опасното дере в селото, както и за изграждане на кът за отдих, озеленяване и зацветяване на тротоарното пространство в центъра на Осина. 

Кампанията „За чиста околна среда“ се провежда над 15 години. До този момент чрез нея са реализирани 3 440 проекта за повече от 22 милиона лева. През миналата година използваният финансов ресурс е бил в размер на 3,5 млн. лв., от които 2,3 млн. лв. - предоставени на общини и кметства, а 1,2 млн. лв. - на училища и детски градини за реализирането на 477 проекта за озеленяване, изграждане на кътове за игра, спортни съоръжения и други.

Същият финансов ресурс е запазен и за 2016 година, от който  2,3 млн. лв. са за проекти на общини и кметства, и 1,2 млн. лв. - за училища.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK