Финансирането за сектор „Тютюн“ ще бъде осигурено и през следващата година

Снимка: Infomreja.bg, архив

„Финансирането за сектор „Тютюн“ ще бъде осигурено и през следващата година“. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 35-ия конгрес на Европейската организация „УНИТАБ“ , който се провежда в град София.

Тя допълни, че предстои да се обсъдят получените от бранша предложения как тази подкрепа да бъде разпределена по възможно най-справедлив начин. „У нас сектор „Тютюн“ може да почерпи от опита на другите европейски страни по отношение на организираността, сдружението и отстояването на своите интереси“, посочи министър Танева.

По думите й за България отрасълът е изключително важен и в същото време много чувствителен по отношение на различните етапи на развитие на обществените отношения, през които преминава в последните 25 години. Министърът благодари на българските тютюнопроизводители и подчерта, че въпреки трудностите, които съществуват, през изминалите две години се работи в непрекъснат диалог и заедно се търсят  възможностите за по-добри решения.

Пред журналисти Десислава Танева съобщи, че от  днес започва приемът на заявления от земеделски производители за получаване на отстъпка от акциза на горива, ползвани за земеделски нужди.

„Държавната помощ вече се предоставя по значително по-опростен начин отколкото предходната. Всеки земеделски производител има норма, която може да докаже чрез фактури за закупеното гориво за предходната година“, обясни министърът.Тя допълни, че по този начин ще  бъдат ограничени до минимум нарушенията и измамите.

„Максималните предвидени средства за кампания 2015 за акциза на горивата са в размер на 84 млн. лв. и ще бъдат разплатени до края на годината“, каза още министър Танева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK