Представиха проекта за Младежки център в Дупница

Снимки: Община Дупница

Идеята е този център да развива широк диапазон от дейности за младежи

Община Дупница представи нагледно намерението си за изграждането на Младежки център на мястото на рушащия се и опасен бивш КЕЧ. Очаква се на едно от следващите две заседания на Министерски съвет да бъде гласувано и прехвърлянето на безвъзмездно правото на собственост. Както е известно вече, с писмо на Министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова от 24 октомври тази година, бе съобщена добрата новина, за която от няколко години се водят преговори.

"За радост усилията ни се увенчаха с успех. Проектът, който сега представяме „Младежки център” е в продължение на желаните и целта ни да създаваме по-добри условия за обучение и развитие на всички деца на територията на община Дупница. Целите на проекта са да създаде условия за модернизирането на учебния процес.

Няколко поредни години се борим да придобием собственост над терена, защото към него имаше частни интереси. Имаше частна фирма, която искаше да го закупи от МРРБ за строителство на жилища. Нашият проект спечели с това, че предлага свободни, богато озеленени пространства и най-вече с това, че ще обслужва младото поколение на общината. Нещо повече. Този терен няма да се продава от Общината, а ще реализира заложения инвестиционен проект, каквото е едно от условията", обясни изпълняващата длъжността кмет Олга Китанова. "

Започваме с работата по Работен проект, защото идната година стартира новият програмен период и трябва да бъдем готови, за да получим Община Дупница финансирането за реализацията и затова започнахме работа с обсъждания и срещи", допълни още тя. Сред дошлите бяха жители на квартала, младежи, представители на ЦОП-овете в Дупница, директори на училища и детски градини.

"Идеята е този център да развива широк диапазон от дейности за младежи, и които дейности да подпомагат тяхното развитие. Проекта предвижда центъра да бъде с открита площ състояща се от пространство с различни арт работилни и творчески ателиета, места за отдих, спортни площадки, културни прояви на открито, wifi зона и други, като единствено бившата административна сграда ще се запази и използва отново за администрация, където ще се помещава инфоремационен център, зали, кабинети и ателиета", уточни главния архитект на Общината Славка Петкова.

Едно от светилата в родната архитектура проф.д.н.арх.Бойко Кадинов, който е автор на Музея за съвременно българско изкуство също бе сред дошлите, защото е част от подготвящите проекта и показа в 3Д-вариант как ще изглежда Центърът.

"Това е голяма, много голяма победа за Дупница и жителите на този град с придобиването на този имот, който на изключително хубаво място. Ние сме подготвили нашите идеи, но тук е мястото да призова младите хора да бъдат активни в предложенията си и идеите, за да го доразработим още по-добре", коментира Кадинов.

Поставени бяха въпроси относно какви специалисти ще бъдат ангажирани, как ще бъде уредена охраната, как училищата и детските градини ще могат да ползват Центъра, на които въпроси отговориха началниците на отделите "Образование" и "Общинска собственост" - Тодор Петков и Таня Георгиева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK