Филолози - преподаватели от ЮЗУ, участваха в престижна конференция в Полша

Снимка: ЮЗУ

Преподавателите доц. д-р Лъчезар Перчеклийски и доц. д-р Радослав Цонев от Катедрата по български език към Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” участваха в Международната славистична конференция POLYSLAV XХII (http://www.polyslav-as.org/), организирана от Асоциацията на славистите POLYSLAV и проведена в Университета в град Лодз.

На авторитетния форум в Полша учени от различни европейски страни и изследователи слависти от Япония разискваха научните достиженията в областта на лингвистиката, изучаването, преподаването и разпространението на славянските езици. Докладите на доц. д-р Перчеклийски ‒ Поетичната фигура „семантичен паралелелизъм” в Яков-Крайковия „Псалтир с последования (Венеция, 1569), и на доц. д-р Цонев ‒ Легендата за Владимир и Косара в „Razgovor ugodni naroda slovinskoga” и в латинския му превод, популяризираха научната работа на преподавателите от Филологическия факултет в областта на българското и славянското езикознание.

Тези международни славистични научни срещи се провеждат в различни европейски държави от 1997 година. Домакини са били градовете Берлин (Германия), Прага (Чехия), Варшава (Полша), Бергамо (Италия), Москва (Русия), Цюрих (Швейцария), Киев (Украйна), Будапеща (Унгария) и т.н. Сборниците от конференциите се индексират в авторитетната платформа за научни данни Web of Science.

На общото събрание в Лодз, Полша, беше решено ежегодната конференция на Асоциацията през 2019 г. ‒ POLYSLAV XXIII, да се проведе за първи път в България и организатор да бъде Филологическият факултет на Югозападния университет в Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK