Филологическият факултет бе домакин на кръгла маса за образованието по български език и литература

Снимки: ЮЗУ "Неофит Рилски"

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе кръгла маса на тема: „Актуални проблеми на образованието по български език и литература“. Събитието беше организирано от Филологическия факултет и се провежда за втора поредна година.

В него взеха участие преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от ЮЗУ „Неофит Рилски“, старши експертът по български език и литература в Регионалното управление на образованието в Благоевград Любима Димитрова и десетки учители от Благоевград и региона.

Първата част от кръглата маса беше посветена на проблемите на обучението по български език. Проф. Ангел Петров от СУ „Св. Климент Охридски“ направи презентация, посветена на новите тенденции в обучението по български език, както и на някои проблеми, които новите учебни програми се опитват да разрешат.

Специален акцент беше поставен върху нуждата от развитие на функционална грамотност у учениците чрез развиването на комуникативната им компетентност.

Д-р Сенем Конедарева, преподавател в Югозападния университет и в Американския университет в България, представи една много актуална тема – „Преподаването на българския език като чужд – предизвикателства и перспективи“. Посочени бяха спецификите при обучението по български език като чужд, както и някои особено успешни практики.

Втората част на кръглата маса беше посветена на обучението по литература. Проф. дфн Цветан Ракьовски постави някои проблеми и задачи, с които ще трябва да се справи учителят при преподаването на литературните произведения не в литературноисторически контекст, както беше досега, а в рамките на тематични кръгове, които очертават определени важни за възприемане понятия.

Борислава Балиова сподели своя опит с преподаването на български език и литература на деца със специални образователни потребности в Осмо СУ „Арсени Костенцев“, а Заприна Глушкова от СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово в презентацията „Учителят по български език и литература – учител новатор“ сподели своя позитивен опит за повишаване на мотивацията на учениците с помощта на различни класни и извънкласни дейности.

Кръглата маса завърши с оживена дискусия по поставените проблеми, като участниците изразиха надеждата си тази среща да не бъде последна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK