Филмът на Теодор Ушев „Физика на тъгата“ е сред най-очакваните събития в Торонто

Снимки: Виолета Атанасова

Филмът е създаден, също като първият, по творба на писателя Георги Господинов

След номинацията за наградата „Оскар“ на Американската филмова академия преди две години за анимационния му филм „Сляпата Вайша“, Теодор Ушев със сигурност ще направи нова впечатляваща крачка по пътя си към върховете на световното кино.

В програмата на Международния филмов фестивал в Торонто, който се открива днес, едно от най-очакваните заглавия е неговият нов анимационен филм – „Физика на тъгата“, създаден също като първия по творба на писателя Георги Господинов.

Особено интригуващо е, че английскоезичната версия на озвучаването на творбата е направена с гласовете на актьора Доналд Съдърланд и неговия син, версията на френски е с гласа на известния канадски режисьор и актьор Ксавие Долан.

Филмовата критика прогнозира, че е много вероятно и тази творба на Теодор Ушев да получи номинация за „Оскар“.

Това е първият анимационен филм, изцяло създаден с техниката енкаустика – рисуване  с восък и добавени пигменти, което е нещо изключително в епохата на тоталната власт на компютърните технологии.

Теодор Ушев стана почетен гражданин на родния си град Кюстендил за номинацията за Оскар“ на филма му „Сляпата Вайша“. Той е на 51 години.

Творбите на Теодор Ушев имат над 80 награди от филмови фестивали по цели свят. От близо 10 години той преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета – в Япония, Испания, Португалия, Германия, Будапеща, Лондон…

Партньорството му с най-познатия в момента по света съвременен български писател Георги Господинов се оказа изключително ползотворно и артистично и постави имената им като творчески тандем сред най-коментираните творци в световната анимация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK