България на пето място по затлъстяване. Най-потърпевши са петгодишните момичетата

Снимка: Infomreja.bg

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави. Това показват данните на Световната здравна организация.

Значително нарастване на затлъстяването на момчетата до петгодишна възраст - 7,1 на сто през 2014 г. при 3,3 процента през 2004 г. При момичетата в същата възрастова рамка се забелязва обратната тенденция - на намаляване затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни, според национално изследване за хранене на населението над една година, цитирано от доц. Светослав Ханджиев. В същото време страната ни е на последно място в ЕС по прием на прясно мляко. 

За България най-големият проблем е прекомерната консумация на сол - около два пъти повече от необходимото количество. Към този проблем се добавя и обездвижването.

Затлъстяването на децата се получава от застояване сравнително дълго пред телевизора или компютъра. Данните, посочени от доц. Ханджиев, са - средно седмично около 25-26 часа пред екрана за българчетата, 14 часа за холандчетата, 17 часа в Гърция.

За избягване на заболяванията е много важно грижата да започне още в първите дни на бременността, като бъдещите майки не бива да качват повече от 15 до 20 кг максимум. Много голям е проблемът с контрола на качеството на храните у нас. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK