Сниманият в хаджидимовското село Петрелик филм "Уестърн" в селекцията на фестивала в Кан

По време на снимките в Петрелик, снимки: Личен архив

Филмът "Уестърн“, по-голямата част от който бе снимана в хаджидимовското село Петрелик, е включен в официалната селекция на фестивала в Кан.

Това се случва след почти 30-годишно отсъствие на родното кино от кинофорума. Лентата ще се бори за наградата в категорията "Особен поглед".

Конкурсната програма беше обявена вчера, на 13 април. Компанията на братята Борислав и Виктор Чучкови („Тилт“) е копродуцент на германския филм „Уестърн“ на режисьора Велеска Грисебах и е копродукция между Германия, България и Австрия.

Филмът разказва историята за група немски работници на строителен обект в чужбина в българското село Петрелик, община Хаджидимово. 

Немската строителна група строи път в чужда държава и предизвиква приключенски чувства между двама мъже, които в същото време са изправени пред своите предразсъдъци и невоверие.

Филмът представя съвременен дуел между мъж и съперника му. Част от лентата е заснета в България в пограничното село Петрелик с помощта на много статисти от селата Абланица, Кочан, Петрелик и други.

В Петрелик, където е и строителният обект на немската фирма, е снимана сватбата с местните обичаи, а преди дни бе завършено окончателно част от озвучаването на "Уестърн", което е на фона на звучния звън на камбаната в църквата "Вознесение Господне".

Снимачният екип започна работа по филма в Петрелик през миналата година. Кевин Башев, Алиосман Делиев, Сюлейман Летифов, Вяра Борисова и Венета Франгова са едни от главните статисти и дори артисти от селата Петрелик, Кочан, Абланица и други населени места в региона в интересната лента на копродуцентите "Братя Чучкови". Тя ще бъде гледана от голямата публика на световния филмов фестивал в Кан. 

По време на конкурсната програма филмът ще се бори за наградата в категорията "Особен поглед". Официалната селекция на фестивала в Кан включва две основни програми - конкурса за "Златната палма" и "Особен поглед".

Програмата е фокусирана върху творби с оригинална цел и естетика. Секцията съществува от 1978 година, а конкурсният принцип в нея е въведен през 1998 г. Тази година кинофестивалът в Кан празнува и своята 70-годишнина, която ще бъде отбелязана подобаващо във фестивалните дни от 17-и до 28-и май.

 

Църквата "Вознесение Господне" в Петрелик
Копродуцентите на филма

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK