Историческият музей и Центърът по изкуствата отбелязаха Еньовден

снимки: РИМ - Благоевград

Регионалният исторически музей и възпитаници на Центъра по изкуства в Благоевград отбелязаха Еньовден.

Обичаите за празника на билките бяха пресъздадени от малките таланти, под вещото ръководство на специалисти от музея и преподаватели от центъра, с тематични рецитали, музикални изпълнения и песни.

Отбелязването на празника е в програмата на „Лятна детска музейна школа“. Домакините бяха подготвили билки, според обичая набрани рано сутринта преди изгрев слънце.

Смята се, че на този ден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за „болестта без име“.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, специалистите от РИМ – Благоевград, преподаватели и възпитаници от Центъра по изкуства, деца от лятната школа, граждани, дошли специално за празника, както и преминаващи такива направиха еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

След края на празничната програма участници и гости на празника оплетоха огромен венец и според традицията преминаха през него, а старият бе хвърлен в река Благоевградска Бистрица, за да си отидат болестите. На този ден си пожелаваме най-съкровеното нещо, което искаме, и то ще се сбъдне, след като се премине под венеца.

В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Старите хора казват, че от този ден нататък денят започва да намаля колкото грахово зрънце, а „Св. Еньо“ намятал ямурлука и тръгвал да търси зимата.

 

снимки: РИМ - Благоевград
снимки: РИМ - Благоевград
снимки: РИМ - Благоевград
снимки: РИМ - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK