Фестът „Со Индипендънт” започна, първата прожекция зарадва най-малките зрители

снимки: Община Благоевград

С анимации за най- малките жители и гости на Благоевград започна уникалният кино фестивал „Со Индипендънт”, част от „Пролетен фестивал на изкуствата - май 2015”.

Две заглавия впечатлиха още в първия фестивален ден. Прожекцията в зала „Яворов” на филма на Пол Шен „Стив Джобс: Изгубеното интервю” поднесе историята на Стив Джобс за разработката на изключително важни неща като компютърната мишка, графичния интерфейс, предпечата и офисната мрежа.

Най-впечатляващата част от всичко е не онова, за което говори, а начинът, по който говори за него. Това е и мнението на Майкъл О’Съливан от Washington Post. По време на интервюто Джобс е изключително откровен, остроумен и с поглед в бъдещето.

Филмът показва Джобс като човек, който е крачка напред пред останалите: фокусиран в Интернет, чиято социална роля през 1995 е почти незначителна, магнатът напълно вярно предвижда, че Мрежата ще е „определящият технологичен и социален елемент ” на бъдещето.

Неговото интервю преди години, днес все още звучи актуално. Още едно заглавие представи портрета на друго голямо име, оставило следа след себе си-  „Милтън Глейзър: Да информираш и доставяш удоволствие“ на режисьора Уенди Кийс.

Видеото показва най- изтъкнатия графичен дизайнер на Америка, човека създал логото „Аз ♥ Ню Йорк” (“I ♥ New York”), преподавател и хуманист. Разговорите с Глейзър преведоха зрителите в неговия живот хронологично: Нюйоркската гимназия за музика и изкуства в Купър Юниън, плодотворен престой в Италия, брака му и различните партньорства – основаването на „Пуш Пин студиос” и списанието „Ню Йорк”, създаването на супермаркетите „Гранд Юниън” и работата с „Нейшън”.

През целия филм Глейзър очарова с присъствието си, споделя незабравими наблюдения и разкрива великодушната си личност. „Милтън Глейзър: Да информираш и доставяш удоволствие“ печели награда за най-добър образователен филм от Международния фестивал за филми посветени на изкуството (FIFA), Монреал.

Днес, отново безплатно, „Со Индипендънт” предлага нови три прожекции на касови филми- анимация за деца от всички възрасти от 18.00 часа. В зала „Яворов” от 18.30 часа ще бъде представен филмът на носителя на Оскар режисьора Сидни Полак „ Скиците на Франк Гери”.

Той представя живота и кариерата на канадско-американския архитект Франк Гери, като паралелно зрителите ще бъдат преведени през  четири сгради - музея „Витра” в Германия, Центъра „Маги”, музея Гугенхайм в Билбао и концертната зала „Дисни” в Лос Анджелис.

„Марина Абрамович: Артистът присъства” на Матю Ейкърс е филмът, носител на три награди само през 2012г.- Международен фестивал Берлин, Филмов фестивал Сараево, Филмов фестивал Сънденс. Ейкърс ни предлага от 20. 30 часа в зала „Яворов” портрет на авангардната супер-звезда Марина Абрамович, която разказва една изумителна история, много повече от представянето на един артист. Филмът показва как радикалното ъндърграунд изкуство бива съблазнено от “буржоазната” страст за известност.

 

снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK