Фестивалът на мераклиите събра малки и големи в кюстендилското село Слокощица

Снимки: Infomreja.bg

Малки и големи се събраха в двора на бившето училище в кюстендилското село Слокощица да поставят едно ново начало на Първия фестивал на мераклиите и да почетат 95-годишнината от създаването на НЧ „Просвета 1922“ - с. Слокощица, и 40 години от основаването на първия танцов състав в селото с ръководител Симеон Васев.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Тодор, с което бе дадено началото на фестивала. Присъстващите бяха поздравени от Снежанка Пенова - председател на НЧ "Просвета 1922" - с. Слокощица.

Самодейци от читалищата на община Кюстендил показаха своя талант в песните и танците, както и кулинарните си умения и несравнимите си способности в направата на хубава българска ракия.

Най-добрите бяха отличени от тричленен състав на професионално жури с председател Румяна Попова – народна певица, и членове – Иван Андонов – председател на НЧ „Братство 1869“, и Виолета Атанасова – журналист.

Организарторите имат идея да превърнат Първия фестивал на мераклиите в традиция, която да обединява и сплотява.

Първа награда журито присъди на самодейците ФА "Багреница", с. Багренци, след тях се наредиха изпълнителите от ТС "Жива вода", с. Жабокрът и самодейците от НЧ „Пауталия 2008“ – Кюстендил. Специалната награда отиде при ФГ „Гайтанче“ с ръководител Гергана Борисова.

Всички присъстващи получиха вестниче „Мераклиите“, посветено на 95-годишнината от създаването на местното читалище. Фестивалът се организира от Община Кюстендил, кметство на с. Слокощица и НЧ „Просвета 1922“. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK