Тежка спасителна акция в Беласица вдигна пожарникари и планинари накрак

Снимки: ПСС-Сандански

Мъж е с травми на крака

Снощи в 0:05 часа постъпва сигнал към отряда от централа на ПСС за мъж паднал от водопад със счупен крак някъде между хижа Конгур и хижа Беласица в планината Беласица, но без конкретни координати.

Били двама, единият от които се хлъзнал и паднал от водопада, неговият приятел го търсил доста време преди да подаде сигнала.

Веднага от отряда на ПСС-Сандански, тръгват натам. През това време полиция, пожарна и двама планински водачи, както и хижарите от х. Беласица тръгват да ги издирват. Намират ги в много недостъпна скалиста местност. Пострадалият бил паднал от около 15 метров водопад и чупи крака на две места.

По насоки на колегите и пожарникарите около 4:00 часа спасителите пристигат при пострадалите. Пострадалият е имобилизиран, облечен и поставен в носилката.

След като видяхме терена, по който нямаше никакъв шанс за транспорт надолу трябваше да искарваме пострадалия нагоре по склона с денивелация 600 м. И наклон на терена над 45°, сипеи и скали. Обадихме се за помощ, тъй като с наличните хора нямаше как да го изнесем. В 4:30 тръгнахме да го транспортираме, споделят от ПСС-Сандански.

Към 7 часа пристигат още 20 пожарникари от пожарните в Петрич и Сандански. Със задружна работа и 8-часово носене и дърпане по склона пострадалият е изведен на пътя, където чака линейка.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK