Фермер от Падала отказа да изследват животните му за бруцелоза

Снимка: Infomreja.bg, архив

На територията на град Рила, селата Смочево, Мурсалево и Рилски манастир са изследвани всички дребни преживни, едри преживни и еднокопитни, които се отглеждат в самите населени места, съобщиха от Областната администрация в Кюстендил. 

В заразените животновъдни обекти започна изследване за бруцелоза на всички свине и кучета. На 25 август бяха взети проби от 19 броя свине и 13 кучета. От тях положително реагирали и хуманно умъртвени към днешна дата са 3 кучета. 

Към момента се обработват пробите от още 40 свине и 25 кучета. Общият брой на унищожените животни към 31 август са 212 кози, 4 говеда, 11 овце и 3  кучета. 22 са заразените обекти  в град Рила, 7от които 7 в Смочево, община Рила, 1 брой в Рилски манастир и  4 в село Мурсалево.

На 28 август при поголовно изследване на кози, отглеждани на територията на община Рила и община Кочериново, екипът на Областна дирекция по безопасност нахраните е срещнал затруднение в животновъден обект в село Падала, община Рила.

Въпреки предварителното съгласуване със собственика и уговорен час, същият не е допуснал представителите на ОДБХ и РПУ, като е предявил желанието си да му бъде връчена изрична поименна заповед за провеждане на изследването.

Пристигайки в обекта, екипът не е открил животните на място. Собственикът заявил, че са закъснели и пастирът е пуснал животните. След повторна уговорка с въпросният собственик и със съдействието на служители на полицията в Рила на 31 август са взети 58 кръвни проби от 26 кози, 7 ярета без ушни марки, 8 пръча (3 от които без ушни марки), 17  кочове (3 от които без ушни марки).

С изключение на въпросния обект всички забрани, издадени в заповедта на областния управител на Кюстендил Виктор Янев и заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, се спазват стриктно.

Кметът на община и началникът на РУ-Рила оказват пълно съдействие при прилагане на мерките по ликвидирането на заболяването.

Броят на заразените хора от бруцелоза остава 32-ма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK