Фейсконтрол на плодове и зеленчуци от Македония, вкарват кипариси и борчета

снимка: МВР, архив

Пълен фейсконтрол е наложен на плодовете и зеленчуците, които влизат през ГКПП - Гюешево. Това обяви директорът на Агенцията по храните в Кюстендил Първан Дангов. През месеците юли, август и септември на пункта е изпратен служител от отдел ”Растителна защита”, който ще следи качеството на плодовете и зеленчуците влизащи от съседната страна. По този начин се изпълнява разпореждане на министъра на МЗХ, което е свързано е мониторинга на външната граница с Македония.

“Първоначално имахме ангажимент да се следят продуктите от животински произход. От месец юли обаче започна следенето и на зеленчуци и плодове. Проверява се дали имат наличните документи – платени такси, мита. Освен това се взимат проби дали има заразени продукти. Обикновено говорим за големи тирове, които са снабдени с хладилни камери и всички необходими условия за съхранението на продукти от растителен произход. Нека пак да припомня, че за лична употреба през граница човек може да внесе до 5 кг.”, обяви Първан Дангов. Той отчете, че за момента не са установени нарушения.

Най-голям е вносът на кипариси и борчета с оглед на настъпващия залесителен период. През последната седмица се засилва и вносът на грозде от съседната държава. “Отново се следи за наличието на необходими документи и платени такси и мита. Става въпрос за специализирани автомобили, а не някой да се опитва да прекара през граница чувал с грозде”, уточни още шефът на Агенцията по храните в областния град.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK