Димов отговаря! КОЙ стои зад фирма „Юлен“ АД?

Снимка: МОСВ

Преди секунди приключи виртуална връзка чрез Фейбук страницата на Министерството на околната среда и водите.

Чрез видео и възможност с коментари да се задават въпроси, министър Нено Димов отговори и разясни проблема с построяването на втора кабинка в Банско.

Отново чрез коментари отговори даде и кметът на Банско, Георги Икономов.

Най-честите въпроси бяха дали ще се строят хотели на територията на парк „Пирин“. Димов бе категоричен, че не могат да бъдат строени хотели и други обекти на парка. През 2012 МОСВ е направило справка за 4-5 обекта, които не са имали екологична оценка. Те обаче не са построени незаконно, уточни министърът, защото при построяването им не е действал подобен закон. „Незаконно строителство в ски зоната в Банско няма в момента!“, уточни още Димов.

Само 2 % от парка ще бъдат използвани за построяването на кабинката, които подлежат на оценка за въздействието на околната среда. Нищо извън тази зона няма да бъде застроено.

Министърът спомена още, че при построяването на втори лифт ще бъде забранено движението на коли в посока Бъндеришка поляна и Шлигарника. По този начин ще се намали в пъти вредното въздействие на изгорели газове.

МОСВ се опитва да балансира между икономическото развитие и екологичния аспект при построяването на лифта. Самият Димов сподели, че се е убедил в огромните опашки, които се образуват в момента.

Георги Икономов също направи своето включване чрез коментари и уточни, че безработицата в Банско е 6%, а кабинковият лифт работи и през лятото. Последният отговор бе спекулиран от питане защо в летния сезон няма движение на лифта. „Г-н Министър, имате пълната подкрепа на целия регион! Ще я изразим и в София!“, написа в заключение на вируалния брифинг Икономов.

Основният въпрос, които разтърси всички коментари бе: #КОЙ е концесионерът на ски зоната в Банско и кой стои зад фирма „Юлен“ АД? Отговор нямаше.

 

 

КОМЕНТАРИ

КОЙ15:02 - 03.01.2018
Е добре де - кажете КОЙ ?
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK