Ученик от Кюстендил с награда от президента Румен Радев

Снимка: Президентство

Христо Тодоров от ПМГ – Кюстендил, с награда „Джон Атанасов“

Държавният глава Румен Радев приветства лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2021 гoдина. Пред гостите на церемонията президентът подчерта, че постиженията на младите учени са повод за гордост, защото резултатът от работата им намира приложение във всички развити държави и допринася за развитието на жизненоважни сфери като образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.

Сред отличените е Христо Тодоров, който е ученик в 12-и клас в ПМГ "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил. Разработил е три авторски научни и приложни проекта в областта на машинното обучение: „Генериране на лого изображения чрез генеративни състезателни мрежи“, „Физически противникови атаки тип “черна кутия” с ограничен брой заявки“ и „Проучване на възможността за интерпретации на машинното обучение чрез анализ на данните за генетичната последователност на туморните супресори“.

Носител е на две специални награди на Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) 2021, четвърта награда на Association for Computing Machinery и награда на Тайвански международен панаир на науката. Класиран е за участие в Конкурса на ЕС за млади учени (EUCYS) 2021 г. и печели наградата на Швейцарския форум за млади таланти с разработката си, изследваща възможностите за противникови атаки към невронните мрежи.

Носител е на златен медал и грамота за отлично представяне както на Ученическата конференция на УчИМИ (2020 и 2021 г.), така и на Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България за 2020 и 2021 г.

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи грамоти и сертификати “Джон Атанасов“ на ученици и техните преподаватели. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK